Spolčení ničemů přehled
Maxime Chattam (p)
Ludivine Vanker série
1. díl >
Francií otřese vlna brutálních vražd. Sadisticky znásilněné a usmrcené dívky, vyvražděná rodina, náhodní cestující shození pod vlak... Stále stejná značka *e, která se jako cejch objevuje na obětech nebo v jejich blízkosti, ukazuje na sériového vraha – jenže kriminalisté záhy zjišťují, že vraždy probíhají v záhadné časové souhře nejen ve Francii, ale také na různých místech Evropy, a pachatelů tedy určitě musí být víc. Jako by propukla epidemie vražedného násilí... Četnost a brutalita vražd narůstá takřka přes noc a policii se s vývojem událostí nedaří držet krok. Pátrací tým v čele s ostříleným četníkem Alexisem Timée a posléze jeho kolegyní Ludivine Vanckerovou sleduje stopy zločinců přes Skotsko, Polsko a Kanadu. Pátrání je kromě jiného zavede do temných částí internetu a také k projektu Lebensborn, neblahému dědictví po nacistech. Poradce týmu, zkušený kriminolog Richard Mikelis dobře ví, že zlo a násilí je jako droga, a varuje, že tentokrát může jít o nepravděpodobné spiknutí deviantů, pedofilů, psychopatů a všech vyvrhelů společnosti, které v jejich jednání neoslabuje empatie a lidské cítění. V knihách Maxima Chattama se v rychlém sledu střídají napínavé, nečekané zápletky a nikdy nic není tak, jak se zdá. A tak se i ze zdánlivě poklidné, přehledné situace může vmžiku stát souboj na život a na smrt...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , MetaforaOriginální název:
La conjuration primitive, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spolčení ničemů. Přihlašte se a napište ho.
Chattam se s tím nemaže a bylo mi echtovně sympatické, jak do děje hned z úvodu razantně dupne. Žádné velké okecávačky, absolutní příběh, osobního života detektivů jen natolik, aby to celé nebyla plocha. Na vysokoobrátkové béčko si SPOLČENÍ NIČEMŮ syslí i ranec dobrých tezí o podstatě zla. A ty ve mně po dočtení zůstaly (a Chattamovi zato patří hold). Přesto jen silné tři. Druhá půlka je moc. Moc akční, moc komplikovaná, moc übergeniální. Závěr v blizárdu s pompózním příchodem amerického fešáka mi přišel skoro až srandovní. A taky že uloupnul kousek z regulérní čtvrté hvězdy. Četlo se to ale samo. A rozhodně nemám potřebu to po přečtení kamkoliv splachovat.
Autor se s tím nepáře. Sérioví vrazi po celém světě tvoří někým organizovanou skupinu. A zabíjejí obzvlášť brutálně.
Skupina vyšetřovatelů nespí a nejednou se ocitne tváří v tvář konci.
Knižní novinky (5. týden)
31.01.2021
Kniha Spolčení ničemů v seznamech
zlo Francie sérioví vrazi brutalita internet zločiny nacisté spiknutí Lebensborn psychopati, sociopati
(SPOILER) Na Spolčení ničemů je potřeba nahlížet jako na román béčkové kategorie. Není to žádná bůhví jak propracovaná detektivka, nenajdeme pasáže vystavěné tak, aby čtenáři naháněly strach a samotné rozuzlení je nám, díky geniálnímu kriminilogovi, známé už dávno před koncem.
A pokud na to nahlížíme touhle optikou, chceme od toho příběh, který se bude číst sám, který bude dostatečně šílený na to, aby čtenáře udržel, ačkoliv není mistrovským literárním dílem, dostaneme román, který ve své kategorii patří k těm nejlepším. Oceňuji, že autor nemá problém zabít všechno, co se hýbe, ostatně nepamatuju si detektivku, kde by počet mrtvol dalece převyšoval stovku... Autor totiž nemá ani problém zabít někoho, ke komu jste si mohli za dobu čtení vybudovat nějaký vztah.
Tím vším mě kniha opravdu nadchla, ačkoliv, a budu se opakovat, není z hlediska literatury počinem roku a události nejsou uvěřitelné ani za mák. Jenže se to skvěle četlo, zápletka i finále jsou plny tak zvrhlých fantazmat, že bych Chattamovi doporučil návštěvu psychiatrie, a já se prostě těším na další díl.
85 %