Ludvík XIV. - Král Slunce velký panovník z rodu Bourbonů přehled
Vincent Cronin
Životní osudy francouzského panovníka Ludvíka XIV. Podrobný životopis jednoho z největších francouzských králů, za jehož vlády dosáhla Francie velkého rozkvětu a lesku. Autor velmi pečlivě sleduje osudy Ludvíka XIV. již od jeho narození. Rozsáhlá část je věnována jeho vztahu k umění. Nechybí ani nástin situace po jeho smrti. Publikace obsahuje podrobný rejstřík i soupis použité literatury.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 1999 , BránaOriginální název:
Louis XIV, 1990
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ludvík XIV. - Král Slunce velký panovník z rodu Bourbonů. Přihlašte se a napište ho.
Kniha velmi dobře, výstižně a popisně vystihuje nejvýznačnější osobnost své doby. Popisuje oslňující vzestup Krále Slunce, jeho neustálou potřebu získávat pomocí válečných tažení nová uzemí a majetky, jeho rozmařilost a zhýčkanost pompézností francouzského dvora jehož byl korunou a ozdobou. Naproti tomu kniha také líčí Krále Slunce jako muže, kterému se dařilo vše na poli "profesním", ale na poli rodinném štěstí postrádal, neboť přežil velkou většinu všech jejích členů, a tuto skutečnost bral jako boží odplatu za svoji ctižádost.
Vřele doporučuji všem, kteří chtějí blíže poznat osobnost Ludvíka XIV.
Kniha Ludvík XIV. - Král Slunce velký panovník z rodu Bourbonů v seznamech
Francie Ludvík XIV., francouzský král panovníci králové Bourbonové
Podrobně a přehledně napsaná kniha o jednom z nejznámějších panovníků historie. Čtenář se dozví vše o jeho původu, povaze, zvycích, ale i bitvách a ženách, které mu prošly životem. Občas jsem sice musela nakouknout do rodového přehledu na začátku knihy, ale ne kvůli nepřehlednosti, ale kvůli četnosti osob, které se kolem krále motaly a byly v jeho životě nějak důležité a taky množství stejných jmen. Předtím jsem četla jen jednu životopisnou knihu o Králi slunce, ale tahle byla o něco lepší a přehlednější a její čtení bavilo, i když jde víceméně jen o velikou spoustu faktů.