Lujza a Lotka přehled

Lujza a Lotka
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542911/bmid_luisa-a-lotka.jpg 5 851 851

Je to zvláštne, keď vysvitne, že z jedného dievčatka sú z čista jasna dve. A práve také čosi sa prihodí v letnom tábore. Lujza sa tam zoznámi s Lotkou, ktorá sa na ňu ponáša viac, ako vlastný obraz v zrkadle. Krátke pátranie však rozlúskne tento oriešok: dievčatá sú dvojičky. Ich mama s otcom sa dávno rozviedli a každý si vzal do opatery jednu z nich. Dievčence vyhútajú plán, že po prázdninách sa vymenia. Rátajú s tým, že ich ani vlastní rodičia nerozoznajú. Alebo azda áno? Podarí sa im obnoviť pretrhnuté rodinné putá? Dokážu deti napraviť chyby svojich rodičov? Na vtipnom príbehu, ktorý rozpráva veselo o vážnych témach, sa už pobavilo niekoľko generácií čitateľov.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Verbarium
Originální název:

Das doppelte Lottchen, 1949


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lujza a Lotka. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (131)

Klaton
23.09.2024 4 z 5

Knihu jsem teď četla dceři a došlo mi jak se člověk mění, když jsem byla mladší s knihy jsem byla nadšená, ale teď když je tolik filmovych zpracování inspirovanych timto příběhem, už se četla trošku hůř. Pořád je to hezky příběh, ale už to neni jako když je člověk mladší. Dceři se, ale libila takže myslim, ze časem budu číst znovu a třeba zase budu mít jiny pocit ze čtení

sgjoli
15.09.2024 4 z 5

Nevím, jak se mi to stalo, ale úplně jsem zapomněla na to, že jsem tuhle knihu loni četla v českém překladu, a nějak jsem měla chuť se do tohoto příběhu pustit. Sáhla jsem tentokrát po audioknize. Během poslechu jsem si pak vzpomněla, že to vlastně v tom českém překladu znám - viz můj dřívější koment z 23.4.2023.
Ale nevadí, příběh jsem si užila i tak. A vlastně jsem si připomněla, jak moc příjemný tenhle příběh je, ač řeší místy nelehká témata. A i když už je to příběh staršího data, má pořád co říct i v dnešní době, protože obsahuje témat, která jsou i v dnešní době aktuální (odloučení od rodičů, nekompletní rodina, rodinné vztahy). Tohle mne bavilo i jako poslech a určitě doporučuju.


eliska2106
23.07.2024 5 z 5

Přečetly jsme s dcerou nadšeně za pár dní. Budou jí teprve čtyři, takže jsem vynechala některé věty o rozvodu. Mě samotnou příběh zasáhl víc než v dětství. Obzvlášť část, kdy tatínek oznámil Lotce, že se chce ženit, a pak od ní utekl. Protože i když zněla jakoby se topila, v obýváku se nikdo utopit nemůže, řekl si a odešel. Rodiče ale vědí, že v žalu se dítě muže topit stejně jako ve skutečné vodě. Však to pak poznal i pan Palffy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

...obličej zmožený štěstím a bolestí, přes který proudí slzy. Slzy, které znavují srdce, jako by život sám z očí vytékal.


Za každou vteřinu svého nového štěstí, děkujeme svým dětem.


Kniha Lujza a Lotka v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených1 397x
ve Čtenářské výzvě214x
v Doporučených77x
v Knihotéce320x
v Chystám se číst60x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech14x