Lukavické zápisky přehled

Lukavické zápisky
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18066/bmid_lukavicke-zapisky-phk-18066.JPG 5 2 2

Osudy tejto knihy sú pohnuté tak, ako osudy autorky samotnej. Nakoľko v období takzvanej normalizácie neprejavila najmenšiu ochotu k servilnosti voči režimu, stratila postupne všetky možnosti publikovať. Prišlo to až tak ďaleko, že bola súdená v poslednom politickom procese v bývalej ČSSR známom pod názvom Proces s bratislavskou päťkou (Čarnogurský, Kusý, Selecký, Maňák, Ponická). Lukavické zápisky popisujú udalosti po vzniku hnutia Charta 77 a literárne pútavým spôsobom opisujú prenasledovanie odporcov režimu a boj s „vnútorným nepriateľom“. Kniha vyšla v samizdatovom vydaní, riadne vydanie vyšlo v Kanade, ďalšie v Čechách po roku 1989, ale na Slovensku sme si na ňu museli počkať ešte ďalších trinásť rokov.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lukavické zápisky. Přihlašte se a napište ho.

bosanoha
05.02.2013 5 z 5

Obdivujem ľudí ktorí sa otvorene dokázali postaviť demagógii režimu - a zvlášť ženy - za cenu straty osobných slobôd a občianskych práv. Pani Ponická, okrem konfrontácie s vládnou mocou, musela čeliť nepriateľovi ktorý je v každom z nás - vlastnému strachu.

Kniha Lukavické zápisky v seznamech

Hana Ponická