Luke a Jon přehled

Luke a Jon
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145630/luke-a-jon-145630.jpg 4 47 47

Luke a Jon je prvotinou Roberta Williamse, knihkupce z Manchesteru, Kniha zaslouženě získala nejen čtenářskou přízeň, ale i anglickou cenu National Book Tokens Prize a je vysoce ceněna i kritikou. Kniha je také prvním svazkem nové edice, která klade důraz na kvalitní a čtivé příběhy současných dětí. Lukovi je třináct. Žije sám s otcem v malém městečku na severu Anglie. Připadá si víc než osamělý, když pozná Jona, kluka ze sousedství, který je na tom stejně jako on. Luke a Jon se spřátelí a najednou si nedokážou jeden bez druhého život představit. Až jednou Luke poodhalí tajemství Jonovy rodiny. V tu chvíli pochopí, že jeho zvláštní a neobyčejný kamarád potřebuje pomoc... Jedinečný příběh o přátelství, které překoná každé protivenství!... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)

Luke and Jon, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Luke a Jon. Přihlašte se a napište ho.

JankaV80
05.01.2022 5 z 5

Smutný, ale moc pěkný příběh, o kterém člověk ví, že se i v dnešní době může někde odehrát (na příběhu není nic neuvěřitelného nebo nadpřirozeného). A o to víc mu věříte a o to víc člověka zvláštní přátelství mezi Lukem a Jonem baví. Oba chlapci mají podobný osud a přitom je každý jiný.
Já osobně bych řekla, že by nebylo vůbec na škodu, kdyby si děti okolo 12-13 let tuto knížku přečetly povinně. Protože ten děj a přátelství Luka a Jona má něco do sebe. A co víc, ani jeden z nich netíhne k mobilu nebo počítači - jednoho baví knihy a druhého malování.

JointlieKat94
01.12.2021 4 z 5

Hele, je to prostě tak, že u některých knih nějak nevím, co napsat. Nad touhle dumám už druhý den, ale stále to není ono. A přitom byla moc dobrá! Tak to zkusím..

Příběh nám vypráví Luke. Má skvělou rodinu, ve svém životě je jakžtakž spokojen, rád maluje. A maluje dobře. Pak se stane nehoda a všechno se změní.. Luke se stěhuje. Otec začíná čim dál víc pít a Luke by měl nastoupit do nové školy. Ještě předtím ale potká nového, záhadného a velmi chytrého kluka, Jona, který se pro něho stává nejlepším přítelem. Avšak Jon to v životě nemá lehké, je na tom hůř, než Luke a ve škole je navíc ještě šikanován.

A právě v tomhle příběhu poznáváme přátelství dvou kluků, o kterém se v knihách moc nepíše. Tady poznáváme, co a kdo je komu rodina a domov. Co způsobuje šikana a jak je těžké, být šikanován.

Je to krásná kniha, kdy z každé kapitoly jsem si něco vzala. Kapitoly nejsou dlouhé a kniha se čte moc dobře, i když někdy s těžkým srdcem.

Rozhodně bych doporučila i mladším čtenářům, zejména chlapcům asi. :)

Sixao
06.02.2021 5 z 5

Hrozně moc se mi to líbilo. Stojí rozhodně za přečtení.

Kniha Luke a Jon v seznamech