Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska) přehled

Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska)
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526540/bmid_lutynske-tango-65918c0b7d66c.png 4 14 14

Sibiřské mrazy, pouštní vedra, zaoceánské lodě, žraloci, ale hlavně příběhy hrdinství a malosti, odvahy a zbabělosti, krutosti a citu, nenávisti a lásky. Nesmírně čtivý soubor beletrizovaných reportáží poutavě a autenticky přibližuje až těžko uvěřitelné válečné osudy lidí z české části Těšínského Slezska, zvané polsky Zaolzie a česky Zaolší. Autorka vychází z rozhovorů s přeživšími pamětníky, jejich blízkými, přáteli a známými, což knize dodává na naléhavosti a aktuálnosti. Kniha končí větou, „doba je vždycky taková, jací jsou lidé,“ která nás nutí k zamyšlení a sebereflexi, a to nejen s ohledem na řadu mrazivých paralel se současností, jež v knize všímavý čtenář najde. Třetí doplněné vydání, aktuálně vycházející i v Polsku, do češtiny přeložil Jan Faber a doprovází ji bohatá obrazová příloha a zasvěcený úvod Mečislava Boráka, předního českého historika zabývajícího se Zaolším.... celý text

Literatura faktu Historie Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Protimluv

Lutyńskie tango i inne historie wojenne z Zaolzia, 2003

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska). Přihlašte se a napište ho.

Alilka
08.02.2025 5 z 5

Mám tu čest mít v knize od autorky věnování s přáním, abych si užila čtení... A já si ho opravdu užila, konečně mám jasno v otázkách, které se týkají Zaolší, tedy regionu ve kterém od narození žiju. Už 49 let také žiju ve smíšeném polsko-českém manželství, takže jsme s manželem zářným příkladem toho, že se Češi a Poláci mezi sebou dokážou domluvit... Oba z Orlové, já z Poruby on z Lazů spolu žijeme v Lutyni, co víc dodat..., akorát snad to, že jsem knihu přečetla jedním dechem, i když se mi některé příběhy četly s těžkým srdcem.

ujira
03.09.2024 5 z 5

Velmi dobrá literatura faktu z období druhé světové války, zabývající se polským odbojem a partyzánským odbojem s přesahem na naše ůzemí Těšínska. Je zřejme, že autorka tomuto tématu věnovala mnoho času.

AlbionFoxyFox
16.02.2024 5 z 5

Číst knihu o obcích a místech, které tak důvěrně znám, narazit při tom na tolik známých příjmení a názvů... Úžasný zážitek a neskutečná mravenčí práce. Děkuji!

Kniha Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska) v seznamech

v Mé knihovně9x

Autorovy knížky

Otylia Toboła
polská, 1951
2023  83%Lutyňské tango (a jiné válečné příběhy z Těšínska)