Lvářka přehled
Tereza Janišová
Oba žijí ve stověžatém městě, každý v jiném století. On v jednadvacátém, ona v šestnáctém. A jedné letní noci se potkají na pražském vrchu Petříně. Když je totiž Všehomír ve správném rozpoložení, dá se skrz oheň cestovat napříč labyrintem času… Příběh architekta Josefa a bylinkářky Vavřínky vás zavede do prostředí současné a rudolfínské Prahy. Setkáte se v něm se střípky tajemných pražských legend i některými známými postavami našich dějin, které jsou ale představeny v o něco méně známém světle. „Její jediná naděje na návrat do budoucnosti se rozplynula jako pára v Kellyho křivuli. Stýskalo se jí po kocourovi, po bylinkárně, po celém jednadvacátém století. A taky po Josefovi. Jenže ten se narodí až za víc než čtyři sta let. A to není úplně ideální věkový rozdíl.“... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lvářka. Přihlašte se a napište ho.
Roztomiloučký a naivní příběh, ve kterém se věci dějí prostě proto, aby se děly, a nevadí, že nedávají smysl. Být mi třináct, možná bych ho četla už potřetí, jak by se mi líbil! Třináct mi už bohužel není.. I tak ale měla knížka v sobě něco, co mě udrželo u čtení až do konce a nezabalila jsem to u stránky padesát. A to se určitě počítá!
Dílo na mě působí nedotaženě, jako by bylo vydáno po prvním napsání a bez redakce. Spíše než román evokuje nepříliš záživný popis děje, resp. útržky takového popisu, neboť při čtení skáčete v čase i prostoru (a tím nemyslím mezi 16. a 21. stoletím, nýbrž v rámci jedné linky) a chybí jakási provázanost... Co se příběhu týče, postavy leckdy jednají absurdně, jeví se jako ploché a šablonovité; nápadně často dochází ke spásným náhodám, které jsou postupem času až úsměvné, všechno vždycky vyjde atd. Konečně co se jazyka týče, pak určitě souhlasím s níže zmíněným, totiž že mluva 16. století působí velmi moderně a na sílu jsou do ní tu a tam vkládána archaická slova, která někdy působí až směšně (ložument, opravdu?) a jindy jsou pro změnu použita ve špatném významu (ježto). Pověstnou třešničkou jsou pak pravopisné chyby, které opravdu budí podezření, že kniha neprošla redakcí (mj. zasýpat místo zasípat). Celé to na mě zkrátka dělá dojem, že autorka a snad i nakladatel chtěli mít co nejdříve hotovou knihu, aniž by výrazněji dbali na její kvalitu.
Knižní novinky (43. týden)
20.10.2019
Kniha Lvářka v seznamech
16. století golem cestování časem alchymie česká fantasy Rabi Löw historická fantasy rudolfínská PrahaAutorovy další knížky
2010 | Město čarodějů |
2019 | Lvářka |
2012 | Kouzla na obzoru |
2014 | Střípky hvězd |
2021 | Gryf, který neuměl létat |
Já si užil příjemnou časovku z Rudolfinské Prahy. Dcera zase originální dobrodružný příběh s hrdinkou co se snaží čelit ne zrovna skvělému osudu.