Lynch: Temné stránky duše přehled
Robert Fischer
Na přelomu 80. a 90. let vystoupala Lynchova kariéra do závratných výšin. K Modrému sametu (1986) přibyla Zběsilost v srdci (1990) a seriál Městečko Twin Peaks (pilotní film 1989), který „změnil televizi“. Lynch se stal věhlasnou ikonou postmoderní kultury a jeho „zběsilé“ filmy kultovním fenoménem. Fischerova monografie, která česky vyšla roku 1995, zachytila Davida Lynche v tomto vrcholném stadiu a podrobně a barvitě vylíčila celou jeho cestu od undergroundových počátků – půlnoční Mazací hlava (1977), přes první úspěch – „evropská zakázka“ Sloní muž (1980) a první propadák – velkoprodukční sci-fi Duna (1984) až k filmové verzi záhady jménem Twin Peaks: Ohni se mnou pojď (1992). Po tomto hektickém období přebujelých aktivit a úspěchů přišel oddechový mezičas a poté zjevení v podobě hypnotické Lost Highway (1996). Tím se započala druhá fáze Lynchovy pozoruhodné kariéry, jejíž osu dále tvoří „pravdivý“ Příběh Alvina Straighta (1999) a snově přeludná Mulholland Dr. (2001). Druhé, doplněné vydání rozšiřuje původní záběr monografie právě o toto nové období a prodlužuje tak výklad lynchovského fenoménu o dalších deset let až do současnosti. Autorem českého dodatku je filmový publicista Kamil Fila, editorem filmový historik Jiří Voráč.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2006 , JotaOriginální název:
David Lynch: Die dunkle Seite der Seele, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lynch: Temné stránky duše. Přihlašte se a napište ho.
Lynch v kostce. Pokud vás jeho multižánrové dílo - od sladkého kýče po sentimentální horor - okouzluje, bude tato kniha váš lexikon vždy k nahlédnutí když budete mít touhu znovu potkat tu bizarní plejádu roztodivných charakterů z jeho děl.
Až do Inland Empire pútavé čítanie, človek ani nestačí žasnúť, aké očakávania kniha nastaví, zvlášť potom, čo ich Lynch samotným filmom (zvlášť tým krátkym) udupe. Len ten záver bol taký, horúcou ihlou šitý. Dostalo sa mi do rúk druhé, doplnené vydanie a mám pocit ako keby spomínaný dodatok okolo posledného celovečerného filmu písal niekto iný.
Kniha Lynch: Temné stránky duše v seznamech
Moc pěkná kniha o geniálním režisérovi David Lynch rozebirajici jeho filmy od začátku po film městečko twin peaks. Moc. Pekna biografie jen si budu muset přečíst rozšířenou verzi doplněnou o dalsi filmy.