Lyrická sezona přehled
Jiří Žáček
Padesát básní s kolážemi Miroslava Huptycha
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lyrická sezona. Přihlašte se a napište ho.
Žáčkovi v básních věříte.
Dostanou vás jeho postřehy, jeho melodie v poezii, vážné i nevážné verše.
V jeho sbírkách se vždy najdou klenoty, básně s neobvyklou pointou i krásnými rýmy... Je velice lidský, nehraje si na velkého umělce, i když jeho některé básně mají přesah a jsou sondou do našich životů...
Jsem rád i za humor, který Žáček dovede zakomponovat i do vážných témat.
Kdo miluje jemné a živé básně, nemůže Žáčka nikdy přehlédnout.
Ční totiž nad ostatními jako socha Krista v Rio de Janeiru...
Že přehnaný příměr?
Nemyslím... Na současné básníky shlíží totiž svojí velikostí, jako Ježíš na brazilskou metropoli.
Mám ráda veršování Jiřího Žáčka. V několika jednoduchých rýmech dokáže zachytit kolem pádící svět a alespoň na chvíli jej spoutat do slov.
„Přetrpět dětství, cecík mlíčka, spalničky, Staré pověsti... Učit se mít rád odmalička ty, kdo ti šlapou po štěstí.“
„Hořce spí, úsměv na tváři, a voní celá po heřmánku. Spí utonulá v polštáři.“
„Tam dole leží ti, co se uzdravili ze života, ti, co už znají moudrost marnosti, jež není pro živé.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Lyrická sezona v seznamech
1983 | Aprílová škola |
2010 | Krysáci |
1996 | Slabikář |
2015 | Ezopovy Bajky |
2007 | Okurková sezóna |
Jsem okouzlena slovy, naším nádherným jazykem a výjimečnou osobností Jiřího Žáčka.
Každá báseň se mě dotkla a já žasla nad tím, že mi trvalo tak dlouho tuto překrásnou poezii objevit.
Děkuji ti, tatínku, že jsi duší básník a že jsem díky tobě strávila čas opravdovým uměním.
Krásné, bylo to opravdu krásné... Asi se této malé sbírky nedokážu vzdát.