Lži otců přehled
Tom Egeland
Norský bestsellerista v žánru thrillerů s mysteriózní zápletkou přichází tentokrát s rodovou ságou mapující historii čtyř generací mužů z fiktivního slavného norského rodu Scottů. Pradědeček Alexander přežije dvacet let na pustém ostrově v Tichomoří, napíše o tom knihu a ta ho okamžitě proslaví. Jeho syn William vydá v pozdním věku románovou trilogii a obdrží za ni Nobelovu cenu. Williamův potomek Carl Christian se stane uznávaným polárním badatelem a ekologickým vizionářem. A Victor, nejmladší z rodu Scottů, se rozhodne prorazit v literárním světě úspěšnou rodovou historií o slavných předcích, tím se jim vyrovnat a získat tak zpět dívku, která ho opustila… Ambiciźní, čtivý příběh o odhalování rodinných tajemství, o smělých plánech a životních lžích, o naplnění, rozpadech či absencích rodinných a milostných vztahů, o hledání pravdy a hořkém zklamání z jejího odhalení.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , Knižní klubOriginální název:
Fedrenes løgner, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lži otců. Přihlašte se a napište ho.
Poté, co jsem od autora přečetla knihu Srážci úmluvy, měla jsem dost vysoká očekávání. Během čtení prvních stránek, na nichž se seznamujeme s Victorem (který mně byl v úvodu příběhu spíše nesympatický), jsem si říkala, že toto asi bude výrazně slabší. Rodinka vypadala jako dokonalá, až tedy na Victora. Rozčilovalo mě, že neustále listuju v rodokmenu a že jsou tam uvedena jen data narození jednotlivých členů rodiny, nikoli úmrtí. Jenže to všechno má svůj smysl. Postupně jsem se do knihy "zakousla" a nemohla přestat číst.
Nakonec musím říct, že se mi kniha moc líbila a i když znovu ji asi číst nebudu, že si ji budu dlouho pamatovat. Mimo jiné jsem přemýšlela, jak moc naše životy ovlivňuje lež, co by se možná nikdy nestalo, kdyby různé důležité, doslova určující informace nebyly vylhané. A bohužel lži se nevyhýbají ani ve skutečném životě nikomu, včetně nositelů různých ocenění. Záleží nakonec na tom, jak s tím vším naložíme. I nečekané a nepříjemné zjištění nám může otevřít dveře k něčemu krásnému. Mrzelo mě, že Victor žádnou z těchto příležitostí nevyužil... ale autora za to nekárám, protože tak, jak ten příběh skončil, mi připadal uvěřitelnější... bohužel... i proto nakonec dávám pět hvězd.
První kniha severského autora a podobného žánru. Nebylo to nejhorší, jen jsem si občas musela znovu prohlédnout rodokmen, protože jsem nevěděla, kdo je kdo, kdo co provedl a čí to byl vlastně otec a nevlastní syn.
Knižní novinky (11. - 17. 9.)
10.09.2012
Kniha Lži otců v seznamech
2007 | Konec kruhu |
2009 | Strážci úmluvy |
2011 | Luciferovo evangelium |
2013 | Nostradamova závěť |
2014 | Tajemství katakomb |
Toma Egelanda mám načteného komplet. Ze severských autorů mi přijde nedoceněný. A tuhle knížku jsem zkousl už dvakrát. Nemám moc rád krátké věty, Hemingway mi tolik k srdci nepřirostl, ale tyhle nekompromisní superstrohé větičky, kdy autor v první osobě charakterizuje duševní rozpoložení hlavního hrdiny... Tohle je nejúdernější Tomova knížka.