Madam Churchill přehled

Madam Churchill
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510261/bmid_madam-churchill-y2e-510261.png 5 18 18

Za každým úspešným mužom, hľadaj ženu. Za Churchillom stála lady Clementine! Neuveriteľný román o žene, ktorá mala obrovský vplyv na jedného z najvýznamnejších ľudí sveta počas prvej a druhej svetovej vojny. Keď sa mladá Clementine Hozierová vydala za Winstona Churchilla, geniálneho politika s progresívnymi názormi, vedela, že jej muž je predurčený stať sa veľkým vodcom celého národa. Ich manželstvo zďaleka nebolo len tradičným spojením muža a ženy. Clementine stála Winstonovi po boku nielen v rodine, ale aj v politike. Stala sa jeho radcom aj strážcom a neraz mu dokonca zachránila život. Napriek tomu táto ambiciózna žena túžila po niečom viac, chcela vystúpiť z manželovho tieňa. Ako človek s vrodeným záujmom o politiku – najmä o ženské volebné právo a spoločenskú a humanitárnu problematiku – bola brzdená vtedajšími nariadeniami, ktoré ženám zakazovali zapájať sa do politickej sféry. Ona si však dokázala uplatniť nárok na svoj politický priestor. Našla si jedinečnú rolu za oponou a počas druhej svetovej vojny aj na očiach verejnosti a využila ju pre dobro britského ľudu. Nesklonila hlavu ani pred očakávaním okolia, ani pred nepriateľom. Nevydesili ju hrôzy vojny a v jej temnote našla vlastnú cestu.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Lady Clementine , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Madam Churchill. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

soukroma
16.09.2023 5 z 5

Moc zajímavé a čtivé: ženský pohled z pera ženské autorky se nezapře, ale to nic neubírá na faktech, jelikož C. byla vskutku pravou Winstonovou rukou a velice zajímala o politiku a vůbec světové dění. Díky tomu se lze i příjemnou formou dozvědět o pozadí dvou válek a britské působení v nich.
A nejen to, od samého počátku jsme vrženi mezi anglické aristokraty a jejich způsob života začátkem 20. století (kniha začíná svatbou s Winstonem). Překvapivě Clementine i Winston měli stejně neuspořádané rodiny - otec se prakticky nevyskytoval (pokud byl vůbec znám) a matky zase byly až moc moderní nejen na svou dobu (spousta avantýr, C. matka vláčela děti z místa na místo, jak chtěla uniknout věřitelům a společenským konvencím a nalézt svobodu - pro sebe), takže tepla rodinného krbu a stříbrné lžičky v ústech si v dětství neužil ani jeden. Osamělé dětství bez podpory kupodivu v obou povzbudilo sebevědomí a roznítilo ctižádost a cílevědomost, proto oba dosáhli vysoko, Clementine do té doby výjimečného postavení na politické scéně aktivní účastí na volebních kampaních a osobní podpory zejména sociálních reforem a volebního práva žen. Na druhou stranu ale život jejich vlastní rodiny kopíroval dřívější nepříjemné zkušenosti, děti vychovávaly chůvy, přičemž se také stále nedostávalo peněz na potřebné desítky služebných duchů...

Pozn.: autorka mne zaujala už staršími dobrodružnými thrillery Zloděj map a Kukla motýla, které odhalují také zajímavé historické skutečnosti.

vierak
20.06.2023 4 z 5

Pekná kniha, miestami ma nebavila, ale ocenila som náhľad do svetových dejín očami manželky lídra nacistickej opozície. Často som Clementine nerozumela, sama by som opisované situácie riešila iným spôsobom, ale príbeh bol uveriteľný.


marketa7
07.12.2022 5 z 5

A zase jsem o kousek chytřejší (nebo spíš znalejší). Skvělé vyprávění o paní Churchillové a jejím soužití s W. Ch., vřele doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)

26.03.2023


Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Madam Churchill v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x