Magický prazdroj přehled

Magický prazdroj
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535092/bmid_magicky-prazdroj-660274be3e7e1.jpg 4 1716 1716

Zrodil se mág tak mocný, že proti němu jsou ostatní mágové jen varietní hudlaři, a sama jeho existence přivede Zěmeplochu na pokraj panmagické války. Jediný, kdo mu stojí v cestě, je Mrakoplaš, nedostudovaný kouzelník, jenž chce zachránit svět, nebo alespoň tu jeho část, na které se sám právě nachází. K zeměplošským hrdinům, které už známe, se připojují další: Conina – barbarská kadeřnice, Nijel – ničitel (jehož matička stále dohlíží na to, aby nosil vlněné spodní prádlo), a pravděpodobně první městský džin, který podniká v mosazných lampách, kde by rád objevil prostor pro vlastní růst.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Magický prazdroj. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (135)

Haloon
04.10.2024 4 z 5

Zeměplocha se začal otřásat v základech, když se na ní objevil mág, mocnější než všichni ostatní. Tenhle příběh ale napsal Pratchett, takže tím mágem je malé dítě, které poslouchá svoji pomstychtivou hůl a zastavit ho má osoba, která se prohlašuje za MÁKa, ačkoli kouzlit vůbec neumí. Do toho je tu bedna na nožičkách, manipulativní klobouk, knihovník lidoop a řada dalších fantastických a možná spíš bláznivých věcí. Zábavné jako vždy.

evismaior
19.08.2024 4 z 5

(SPOILER) 75% - Pořád je to skvělý Terry Pratchett a jeho Zeměplocha, je tam můj oblíbenec Mrakoplaš a knihovník Neviditelné univerzity, kterému se nejvíc zavděčíte banánem - takže bych čekala, že budu číst se stoprocentním nadšením, ale to se úplně nepotvrdilo.
Příběh se točí kolem malého chlapce Peníze - osmého syna osmého syna, takže člověka s nadpřirozeně silným magickým potenciálem - magického prazdroje, vyzbrojeného navíc mocnou holí, kam se mu po svojí smrti nastěhoval jeho otec, kterého kdysi mágové vykázali z Neviditelné univerzity pro vztah se ženou. A on se chce pomstít.
A proti němu stojí nedostudovaný mág Mrakoplaš, na němž je asi nejmagičtější to, že vlastní Zavazadlo ze dřeva myslícího hruškovníku (které mu kdysi zanechal první zeměplošský turista Dvoukvítek). Jinak je spíš ve vleku událostí a mocného arcikancléřského klobouku spojující moc všech dosavadních arcikancléřů. A tyhle dvě magie se střetnou, Mrakoplaš se v tom jako vždy plácá, po boku mu stojí Conina - dcera barbara Cohena - a rádoby hrdina Nijel a proti nim Peníz a druhdy neškodní mágové z univerzity v čele s Mykadlem a Pozinklem, jejichž magie je najednou velmi mocná. Mohla by stačit na Patricije, mohla by stačit na zničení knihovny, mohla by stačit i na samotné zeměplošské bohy. Ale v jejím centru je pořád jen malý chlapec. Bylo to fajn ale ne úplně top. Otevřený konec pro Mrakoplaše. I když podroušení jezdci Jakokalypsy stáli za to:-)

"No dobře. Ale teď mi řekni, jak jsi dokázal přinutit koberec k letu? Opravdu dělá opak toho, co mu řekneš?"
"Ne, pouze jsem věnoval pozornost určitým základním detailům struktury vláken a prostorového uspořádání."
"Tak teď ti opravdu nerozumím," přiznala Conina.
"Mám ti to přeložit do obecné řeči?"
"Ano."
"Rozvinuli jste ho na zemi rubem nahoru," řekl Mrakoplaš.


Pazďa
05.08.2024 4 z 5

Třetí Mrakoplaš se mi líbil zatím stoprocentně nejvíc. Absurdní výlet je tady dokonce podložen reálnou myšlenkou a tu a tam nějakou tou pochopitelnou motivací. Humor mi také sedl více, většina plynula z toho, že jsme se mohli více poznat s obyvateli Neviditelné Univerzity a parta Mrakoplaš, Conina a Nijel měli také skvělou dynamiku. Co se mi ovšem líbilo nejvíce, byl způdob, jakým bylo uchopeno samotné finàle knihy. Bylo to tak akorát úderné, a každý se tu ukázal v takovém světle, v jakém má. Série s Mrakoplašem je uznávaná jako nejslabší minisérie Zeměplochy a já moc nechápu proč, protože sám Mrakoplaš se pomalu stává jednou z mých nejoblíbenější postav, a každá kniha se rapidně zlepšuje.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (49. týden)

29.11.2020


Citáty z knihy (2)

Jakmile se jedná o zářící předměty, měli mágové vkus a sebekontrolu duševně vyšinuté straky.


Kočky! Kočky jsou moc milá stvoření


Kniha Magický prazdroj v seznamech

v Právě čtených37x
v Přečtených2 985x
ve Čtenářské výzvě110x
v Doporučených100x
v Knihotéce821x
v Chystám se číst130x
v Chci si koupit54x
v dalších seznamech11x