Major Zeman – Propaganda nebo krimi? přehled

Major Zeman – Propaganda nebo krimi?
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156374/major-zeman-156374.jpg 3 15 15

Autor ve své práci přibližuje, kde a jak vznikl námět na známý normalizační seriál Třicet případů majora Zemana. Na základě studia archivů České televize, Ministerstva vnitra i Památníku národního písemnictví čtenářům předkládá fakta o jeho literární přípravě a mnohdy konfliktním průběhu tvorby a natáčení. Popisuje, do té doby nevídanou, spolupráci komunistického ministerstva vnitra s filmovým štábem. Text je doplněn nejrůznějšími dobovými dokumenty a šedesáti fotografiemi předních českých a slovenských herců, kteří si v seriálu zahráli.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Major Zeman – Propaganda nebo krimi?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

michal0133
27.09.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha nejenom o seriálu, ale hodně vypovídající i o tom, jak v sedmdesátých letech fungovala Československá televize, potažmo propagace ministerstva vnitra. A jako vždycky, šlo i o peníze :)
Kniha se zdá delší, než ve skutečnosti je. Hodně prostoru zabírají dobové dokumenty, které jsou zajímavé (všimněte si třeba, že jediný napsaný na elektrickém psacím stroji je od ministra vnitra z roku 1981, všichni ostatní datlují na mechanické klasice ;-) ). Pak také kvalitní černobílé snímky pořízené při natáčení (nikoli z filmu), včetně pár rarit ze scén, které byly nakonec vystřiženy.
Hvězdičku dolů za poznámky „pod čarou“. Které nejsou bohužel pod čarou, ale na konci sekce, takže spousta nesmyslného listování sem a tam. Navíc další zlozvyk, nerozlišovat obsahové poznámky od odkazů na literaturu. Což nejlíp vyřešit tak, že by obsahové poznámky nebyly poznámky, ale součást textu, nebo jako box na stránce. Plynulost a čtivost by se tím významně zlepšila.

Jana283
17.08.2018 4 z 5

Všichni jsme se dívali na majora Zemena a kdo říká, že ne, tak se dívá pořád...


Eicherik
27.08.2017 2 z 5

S nadsázkou lze říci, že kniha obsahuje spoustu jmen lidí, kteří něco schválili a něco neschválili. Opravdu zajímavých informací je v ní jako šafránu. Jediné co mě pobavilo byli texty skupiny Mimikry a tabulka pečlivě rozdělených obětí z jednotlivých dílů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Major Zeman – Propaganda nebo krimi? v seznamech

v Přečtených17x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

filmování major Zeman zfilmováno – TV seriál čeští herci

Autorovy další knížky

Daniel Růžička
česká, 1971
2005  67%Major Zeman – Propaganda nebo krimi?
2014  95%Každý den jsem měla premiéru
2023  100%70 let stále spolu