Májové hvězdy přehled
Ludvík Aškenazy

Povídková kniha,podle níž byl natočený stejnojmenný film, se odehrává v posledních dnech druhé světové války, kdy obyvatelé vítají osvoboditelskou armádu a prožívají své drobné příběhy: unavený ruský generál si odpočine v domku venkovských rodičů a konfrontuje své válečné zážitky s naivním, a přesto "pravdivým" chápáním čtyřletého chlapce Dušana. Česká učitelka Jana se sblíží s přitažlivým velitelem ženijní jednotky Rukavičkinem, ale nadějný milostný vztah hned v jeho zárodku zmaří tak banální okolnost, jakou je setřená školní tabule. Pan Novák se vrátí z koncentračního tábora, ale zjistí, že jeho byt na Malé Straně obsadil fanatický německý ostřelovač. V Praze vyjede první poválečná tramvaj. Mezi pasažéry je i ruský seržant, který v civilu tramvaje řídí...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Májové hvězdy. Přihlašte se a napište ho.

Vzhledem k tomu, že jsme povinně chodili na tento film se školou, tak ten film byl pro nás odpočinkový. No kniha mi spíš připomíná lyriku než válečné povídky.

Povídková knížka poplatná době svého vzniku,tj.konci šedesátých let.Oslava sovětských vojáků,odehrávající se těsně před a po skončení druhé světové války.Nějak zvláště mě neoslovila.
Zfilmováno
Májové hvězdy (1959)
Kniha Májové hvězdy v seznamech
v Mé knihovně | 4x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1959 | ![]() |
1967 | ![]() |
1965 | ![]() |
1959 | ![]() |
1966 | ![]() |
Knihu jsem nečetla, ale film jsem viděla v mládí ... Dokonce si tam zahrál táta (cestující v tramvaji)