Stížnosti přehled
Ian Rankin
Malcolm Fox série
1. díl >
Strážce strážců Po sérii případů edinburského detektiva inspektora Rebuse nyní přichází nový hrdina s odlišným úhlem pohledu na život v současném Skotsku, „strážce strážců zákona“: pracovník obávané policejní inspekce. Je únor 2009 a Malcolm Fox právě vyřešil důležitý případ. Kdyby jen tušil, co vše se vyvine z dalšího úkolu - prověřit mladého edinburského policistu, jehož kariéra doposud šla až podezřele strmě vzhůru.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2011 , BB artOriginální název:
The Complaints, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stížnosti. Přihlašte se a napište ho.
Vnitřní inspekci (tedy policajty policajtů) nemá rád nikdo a v mnoha románech jsou to právě ti hoši, kteří oblíbeným hrdinům šlapou na paty. Což je asi nejvýraznější předností nové série Iana Rankina, jejíž protagonista Malcolm Fox je právě jednou z těchto lišek v kurníku.
Jenže těšíte-li se na odhalování stinných zákoutí kriminálního sboru v Edinburghu, budete zklamáni. Detektivka rychle sklouzne k obligátnímu falešnému obvinění a následnému vyšetřování za účelem očištění vlastního jména. Takže nevyužitý potenciál, přičemž pár cynických postřehů zpoza policejní opony člověka příliš nevytrhne. Dalším mínusem je hlavní postava. Malcom je totiž obyčejná kancelářská krysa a jako takový si těžko získával moje čtenářské srdce. Možná bylo cílem dodat vyprávění civilnější ráz, čemuž by nahrával i realistický obraz skotského podsvětí, jenže se tím zároveň maličko vytratil prvek napětí, který k žánru neodmyslitelně patří. Naopak plusem je vypsaná stylistika a jistá ruka při komponování zápletky.
Tak tak, Malcolm Fox je sice trochu těžkopádnější, než John Rebus, a také pracuje na všeobecně nenáviděném oddělení vnitřní kriminality, není však o nic méně zábavný. A co teprve když k sobě najde vhodného parťáka! Malcolm a Jamie jsou drahoušci!
Kniha Stížnosti v seznamech
2011 | Přehlídka |
2000 | Uzly a kříže |
2001 | Hra na schovávanou |
2009 | Jména mrtvých |
2012 | Dokonalá vražda |
První kniha od tohoto skotského autora, která se mi dostala do ruky. Dlužno dodat, že jsem očekával více a to po shlédnutí několika filmových epizod z vyšetřování detektiva Rebuse, která uvedla ČT v nedávném čase.
Příběh se odehrává převážně v roce 2009 ve skotském Edinburku, kde hlavní postava policejní inspektor Malcolm Fox dostává za úkol vyřešit kriminální případ vraždy, do kterého je i on přímo zainteresován. Při vyšetřování se setkává s intrikami v rámci jejich kriminalistického sboru až to vyústí v to, že je dočasně postaven mimo službu.
Dost dlouho jsem se nemohl začíst do děje a obtížně jsem se orientoval v množství postav a to nejen policejního sboru ale i postav z místního podsvětí. Ani hlavní postava inspektora Foxe mě příliš nezaujala i když se mu ke konci vyšetřování přes všechny překážky podařilo objasnit případ vraždy a obhájit i svoje postavení v rámci jejich policejního sboru. Proto hodnotím tuto detektivku jen průměrně 3*.