Malé církevní dějiny přehled
August Franzen , Roland Fröhlich
Publikace přináší koncentrovaný a odborně fundovaný přehled dějin katolické církve na pozadí obecné politické, sociální a duchovně kulturnísituace os dob vzniku Nového zákona až po dnešní problémy světové církve.
Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: 1995 , ZvonOriginální název:
Kleine Kirchengeschichte, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malé církevní dějiny. Přihlašte se a napište ho.
Franzenovy církevní dějiny potvrzují, že tato disciplína (nejen v jeho podání) je oborem nejen historickým, ale také teologickým. Autor se nevyhýbá teologickým zdůvodněním a výkladům (např. rozšíření křesťanství jako působení Boží milosti) a hodnotícím stanoviskům opírajícím se o věrouku: ta a ta hereze je opravdu mylná, protože...
Přitom ale není nekritický a velmi odmítavě se staví k mnoha jevům, jež v církevních dějinách můžeme zaznamenat a které i někteří současní autoři mají tendenci banalizovat nebo omlouvat.
Knihu jsem poprvé četl krátce po jejím prvním českém vydání v první polovině 90. let, nyní jsem se k ní vrátil a dávám pět hvězdiček, i když se jedná o literaturu v některých aspektech už starší.
A slyšel jsem, že kniha byla původně chápána (a využívána) jako středoškolská učebnice. Tak to klobouk dolů před studenty.
Kniha Malé církevní dějiny v seznamech
Je to kniha ke které jsem se několikrát vrátil a vždy byl textem absolutně pohlcen. Málo lidí umí tak dovedně prezentovat historická fakta a skrze ně vyprávět příběh.