Malé dějiny koncilů přehled
Hubert Jedin
Autor se v knize zabývá přehledným vymezením pojmů koncilu i pojmů souvisejících, načež postupně v šesti kapitolách vyloží klíčové okamžiky koncilů v průběhu celých církevních dějin. Zabývá se zvláště osmi ekumenickými koncily starověku, papežskými generálními koncily pozdního středověku, věnuje se zásadní otázce, zda stojí koncil nad papežem, poté přejde k tridentskému a prvnímu a druhému vatikánskému koncilu. Kniha je doplněna přehlednou chronologickou tabulkou a údaji o pramenech a literatuře.... celý text
Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: 1990 , Ústřední církevní nakladatelstvíOriginální název:
Kleinen Konziliengeschichte, 1978
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malé dějiny koncilů. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Malé dějiny koncilů v seznamech
teologie katolická církev stát a církev koncily dějiny křesťanství církevní dějiny, dějiny církve
Útlá přehledná kniha, která o dějinách koncilů bezpochyby poskytne základní informace. Problémem pro běžného čtenáře můžou být místy nevysvětlené teologické termíny a také se občas nelze zbavit dojmu, že by by si popisované děje zasloužily kritičtější odstup. Především ale asi není mnoho důvodů čístu tuto knihu a ne mladší a obsáhlejší zpracování téhož tématu od Klause Schatze... Škoda, že česky nevyšla Jedinova práce o Tridentském koncilu.