Malé láskavosti přehled
Erin A. Craig
Ellerie žije v pokojnom mestečku Amity Falls v pohorí Blackspire Mountain, obklopenom takmer nepreniknuteľnými lesmi. Kedysi dávno z nich prví obyvatelia mesta vyhnali zákerných démonov. Návštevníci tam zavítajú len zriedka, no keď zmizne zásobovací konvoj, miestni sa obávajú, že netvory, ktoré kedysi obchádzali a sužovali údolie, sa vrátili. Jeseň vystrieda zima a mesto postihnú ďalšie čudné nešťastia. Naznačujú, že v okolitých lesoch žije skupina tajomných, krutých tvorov, ktoré sľubujú obyvateľom splnenie najväčších snov – stačí, keď im preukážu malú láskavosť. Ale ich skutočné úmysly sú oveľa zlovestnejšie. Ellerie zvádza boj s časom, a ak ho nevyhrá, celé Amity Falls, jej rodina a milovaný chlapec skončia v plameňoch.... celý text
Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , Yoli (SK)Originální název:
Small Favors, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malé láskavosti. Přihlašte se a napište ho.
Bavilo, a moc! Knížka pro mne neznámé autorky mě nalákala krásnou obálkou, na které si nakladatelství dalo záležet, a okamžitě vtáhla svižným (ale ne plytkým) jazykem a dobrým popisem městečka a vztahů v něm. Velká výhoda? Hlavní hrdinka je normální hodná holka, která má ráda svou rodinu a své město, ne žádná super dokonalá zabijácká mašina s nadpřirozenými schopnostmi (jak bychom u YA fantastiky čekali), takže si vás okamžitě získá. S někým takovým se totiž můžete ztotožnit. Děj je skvěle vypointovaný, určitě vás bude mrazit v zádech, napětí stoupá a drží vás u knihy, a konec je dotažený přesně tak, jak je potřeba. Doporučuji k přečtení.
Tak tohle byl masakr... doslova. Od knížky jsem neměla nijak vysoká očekávání, ale úplně mě pohltila. Příběh se neustále stupňuje, udržuje nás v napětí a místo odpovědí se vynořují další a další otázky, které budou na konci zodpovězeny.
Kniha je velmi temná, ale má své kouzlo a ani o špetku romantiky nepřijdeme. Souhlasím ale se Sixtínkou, že Whitakera bylo pomálu, což je škoda, přesto doporučuji!
(Pokud se Vám líbily knihy Prokletý rok (K. Liggett) a Temné a kruté lži (G. M. Sain), tahle kniha je pro Vás.)
Korunní princezny, Sparrow a další knižní novinky (20. týden)
14.05.2023
Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)
26.02.2023
Kniha Malé láskavosti v seznamech
Představte si, že vezmete něco z The Village (film 2004), trochu z The Gathering (film 2002) a finální střetnutí z jedné klasické pohádky, přidáte nějakou tu romantiku a máte dost "vytuněnou" jednohubku, kterou prostě nedáte z ruky, dokud to nedočtete. Možná by se některé věci daly dotáhnout líp, ale mě ta atmosféra pohltila. Ledacos jsem tušila poměrně brzy (už s ohledem na výše jmenovaná díla), nebylo to ale na překážku. Má to prostě ze všeho tu správnou špetku.