Maltézský sokol přehled
Samuel Dashiell Hammett
Dashiell Hammett (1894-1961) bývá považován za zakladatele americké drsné literární školy - a jeho vlastní život mu přinesl pro psaní tu nejlepší inspiraci. Školu opustil už ve čtrnácti letech, pracoval jako detektiv Pinkertonovy agentury v Chicagu, za první i druhé světové války sloužil v armádě, úspěšně se léčil ze závislosti na alkoholu… Angažoval se politicky, na začátku 50. let byl jako komunista obviněn ze spiknutí a vězněn a jeho díla byla odstraněna z veřejných knihoven. Debutoval - podobně jako jemu spříznění autoři - povídkami tištěnými v časopise Black Mask. Napsal řadu detektivních románů, a ačkoliv se mu nikdy nepodařilo vytvořit postavu jednoho velkého detektiva, který by přecházel z knihy do knihy, všem jeho hrdinům je společná lidská osamělost a cit pro sociální nespravedlnost. Nejinak je tomu i v příběhu nazvaném Maltézský sokol (1930), v němž soukromý detektiv Sam Spade přijímá od krásné dívky zdánlivě banální zakázku. Druhý den ráno už jde o případ dvojnásobné vraždy a Sam je jedním z podezřelých. Aby očistil své jméno, musí rozplést klubko lží a najít vzácnou sošku... Nejslavnější z knih Dashiella Hammetta vyniká zejména nenapodobitelně strohým stylem, byla několikrát zfilmována a bezezbytku naplňuje tvrzení, že pořádná detektivka musí být drsná, jako je drsná doba.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2007 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
The Maltese Falcon, 1930
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maltézský sokol. Přihlašte se a napište ho.
Hammett uměl psát výborné povídky, viz sbírka Dívka se stříbrnýma očima. Tento román mě ovšem zklamal - je to spoustu keců a keců a navíc Sam Spade je takovej ne zrovna nesympatickej, ale prostě spíš gauner než slušný detektiv. Ano, to je asi právě ta drsná škola, ale Spade mi prostě moc nesedl. Když to řeknu jinak - slušná detektivka může být v rozsahu povídky na 20 - 30 stran, jako román stačí kolem 100 - 120 stran, jinak je to zbytečná vata. Je mi líto, Dashielle, ale při 70% ti tentokrát 4* nedám. 8. 4. 2024.
knihobudková..tento typ machistických osvalených tvrďáků s tváří a mimikou hráče pokru mě nikdy neoslovil. A ani teď.. děj takový zmatený, pro oko diváka, působí, jako by jsme sledovali film.. pohyblivé obrázky jeden za druhým... sličná žena potřebuje pomoc.. cvak.. mrtvý detektiv.. cvak.. mrtvý podezřelý.. cvak.. gangsterogay..cvak.. tlustogangster...cvak... a tak dále... vše spletité, zmatečné.. není jasné, kdo s kým a vlastně co..do toho kolem našeho supermachodetektiva krouží další ženy..jen slyším další "milánku" a naskakuje mi husí kůže...kdo koho vlastně nakonec podvedl ??
nebyl to můj šálek ničeho, pošlu knihobudkou dál..
P.S. ale nedejte se odstrašit - dle mého muže to není tak špatné ;)
Kniha Maltézský sokol v seznamech
detektivní drsná škola San Francisco
1971 | Maltézsky sokol |
1978 | Dívka se stříbrnýma očima |
1987 | Tři krvavé historie: Rudá žeň / Maltézský sokol / Hubený muž |
2002 | Žena v temnu |
1992 | Prokletí rodu Dainů / Skleněný klíč |
Taková průměrná detektivka která mě nějak moc nenadchla. Začátek knihy je celkem fajn čtení ale od poloviny mě děj začal nudit a počáteční nadšení bilo rázem pryč. Děj se motá v začarovaném kruhu a v podstatě nemá čtenáři co nabídnout. Začali mě hodně bavit staré knihy které mají nádech nostalgie a jsou jiné jak dnešní brutální tvorba plná zvěrstev. Netvrdím že dnešní autoři nepíší pěkné knihy, někteří to ovšem celkem přehání.