Malý Bobeš přehled

Malý Bobeš
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188271/maly-bobes-188271.jpg 4 578 578

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý Bobeš. Přihlašte se a napište ho.

Mušketyrpepa
včera 5 z 5

Tuto knihu jsem v dětství miloval

Naďa2411
24.02.2025 5 z 5

Malého Bobše znám z dětství, nyní jsem si ráda aknihu připomněla díky ČV. Nepamatuji si, zda jsem sociální rozdíly vnímala již v té době, každopádně se vlastně nic nezměnilo, jen že dnes se vlastním rodičů už nevyká. Pěkné krátké příběhy, ve kterých se Bobeš seznamuje nejdříve s obyčejnými věcmi jako je např. natahovací hodiny, klekánice...., poté s kamarádkou Boženkou. Již tam ukazuje autor rozdíly bohatých a chudých v nechápajících dětských postavičkách. Líbí se mi použitý styl psaní pro nejmenší a připomenutí staré češtiny.

85098211
22.02.2025 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla před dávnými lety jako dítko (základní) školou povinné ;-). Proto jediné, co jsem si po tak dlouhé době ještě vybavovala, byla scéna ohledně Františkovy smrti. Ta byla tak smutná, že se mi doslova zaryla do paměti a nikdy z ní nevymizela... Nyní jsem si tedy knihu přečetla znovu a opravdu se mi moc líbila. Přestože jsem měla zároveň lehký dojem, že ty děti jsou nyní přece jen jiné. Vždyť kdo by si teď v první třídě cucal palec? Nebo se možná mýlím? O rozmazlenosti nemohla být tenkrát vůbec řeč, možná u těch bohatých ano - to jistě, ale určitě ne v chudších vrstvách. Také Bobeš si musel všechno víceméně tvrdě zasloužit - například aby se dostal zdarma se třídou do cirkusu. Pokud ale zůstanu u správného pořadí, tak Bobšovi rodiče a prarodiče spolu nejdřív žijí na vesnici a teprve později se stěhují do města. A že se jim ten život tímto nedobrovolným odchodem dost změní! Najednou nemají čerstvé mléko, všechno musí kupovat, tatínek má opakovaně smůlu, pokud jde o práci, Bobeš se také nejdříve musí s městskými dětmi sžít, do rodiny se narodí malý František a dojde ještě k celé další řadě událostí, o kterých už ovšem psát nebudu.
Kniha byla zajímavá a čtivá, až na poslední část, která mi trochu nesedla, protože byla na můj vkus až moc politická. Ale na závěr hodnotím i navzdory této malé vadě na kráse plným počtem a je možné, že se ke knize ještě někdy vrátím...

Ocenění knihy (1)

1935 - Rambouskova cena za literaturu pro mládež

Kniha Malý Bobeš v seznamech

v Mé knihovně326x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)