Malý domeček - plný koleček přehled
Marie Voříšková
Leporelo pro nejmenší.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý domeček - plný koleček. Přihlašte se a napište ho.
Nechápu moc, jak jsou zde chápány holky.
Kluk jde do školy, holka je doma a jde nakoupit, stará se o dům (wtf, kniha je z 50. Let, povinná školní docházka???), Kluci si hazou s volejbalovým míčem (sofistikovaná hra s pravidly) , holky jen s obyčejným... Úkoly si taky dělá jen kluk. Působí to fakt pitomě.
Však už jsem to psala, že toto je moje jedna z nejmilejších knížek z mého dětství.
Jedna z nejhezčích knih pro děti. Měla takové vyříznuté kolečko na každé stránce a až na konci byly hodiny a tam jste si mohli nařídit kolik je hodin. Třeba jste tam nařídili poledne a k tomu byla říkanka: Dvanáct hodin, to je hlad, na talíři je to znát.. V okamžení nic v něm není.. Dál už si nevzpomenu. Ale začíná to vstáváním školáka a končí, když jde spát.
Nejnovější vydání mám také. Když jsem ho viděla na pultě v knihkupectví, nemohla jsem věřit vlastním očím, že leporelo znovu vyšlo. Ani jsem si nevšimla, že v názvu chybí jedno slůvko. Zaměřila jsem se jen na tu holčičku a na hodiny. Nic jiného mě nezajímalo. Popadla jsem leporelo, protože tam bylo jediné a fakt - nebudete mi to věřit - já byla v tu chvíli šťastná. Škoda, že ty říkanky už nejsou takové, jak je znám, když jsem byla malá. Myslím si, že by se originál neměl měnit.
Kniha Malý domeček - plný koleček v seznamech
děti leporela čas hodiny, hodinky leporela Mladé letá
1959 | Cikánské pohádky |
1991 | Zpívající housle |
2004 | Malý domeček plný koleček |
1930 | Chaloupka strýčka Toma (zkráceno) |
1965 | O lstivém šakalovi aneb Paňčatantra |
Tak jsem se v rámci ČV ( a trochu oddechu od krimi ) vrátila do dětských let ke své nejoblíbenější knize. Tenkrát to bylo něco...hodinové ručičky, které jste si mohli sami nastavovat. Pro mne krásná kniha a hlavně krásné obrázky :-)