Mama a zmysel života přehled
Irvin D. Yalom
Hlavnými postavami šiestich príbehov sú ženy v neľahkých životných situáciách. Známy americký psychoterapeut v nich vychádza z vlastnej praxe, titulný príbeh hovorí o jeho vzťahu s matkou, nedopovedaných témach a smrti, ktorá všetko zmenila a prinútila ho o všetkom premýšľať nanovo a inak. Irvin D. Yalom znova odhaľuje zákutia ľudskej duše – svojich pacientov aj seba samého – a hľadá cestu k jej pretvoreniu. Pomáha mu k tomu jeho zmysel pre detail, ale aj schopnosť uznať vlastné chyby. Hoci ide väčšinou o príbehy ľudí v hraničných situáciách, ak to okolnosti aspoň trochu dovoľujú, nechýba v príbehoch ani jemný humor a zmysel pre absurdnosť niektorých situácií.... celý text
Literatura světová Psychologie a pedagogika Příběhy
Vydáno: 2014 , PremediaOriginální název:
Momma and the Meaning of Life, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mama a zmysel života. Přihlašte se a napište ho.
Tentokrát tematicky převážně povídky o smrti v různých podobách a technicky o protipřenosu a práci s ním. Zajímavější než samotní pacienti byly proměny Yalomova vztahu k nim, hledání cesty k pomoci. Sám sebe dost odhaluje, včetně své netrpělivosti a sklonu k nudě, ale zároveň ukazuje, jak moc musí terapeut pracovat sám na sobě, aby mohl porozumět jiným, aniž je bude někam tlačit. Dvě beletristické povídky na závěr (byť je psychiatr Lash Yalomovo evidentní alterego) si můžou dovolit zajít v porušování etiky o kousek dál, jednou v poloze celkem věrohodné a humorné, podruhé se Yalom pustil do čiré fikce a magického realismu, což pro mě byl výrazně slabší článek knihy. Přeci jen není tak vynikající spisovatel, spíš dobře píšící odborník, takže přestože rozumím zápletce založené na analytickém zkrocení personifikovaného pudového démona, přišlo mi to prvoplánové a především příliš postavené na sexu a autorových, řekněme, denních snech o kráskách v nesnázích.
Zajímavé čtení o truchlení a vztazích psychologů s klienty, přínosné pro laiky i profesionály, ale Láska a její kat mi přijde lepší.
Z beletristického hlediska by mě kniha sice nezaujala, ale vnímám ji jako příjemnou učebnici či náhled do psychoterapeutických postupů.
Kniha Mama a zmysel života v seznamech
psychoterapie psychoanalýza hledání smyslu života
2008 | Lži na pohovce |
2014 | Když Nietzsche plakal |
2010 | Láska a její kat |
2010 | Léčba Schopenhauerem |
2006 | Existenciální psychoterapie |
"Ten, kto vie prečo, sa vyrovná s tým, ako."
"A ľudia sa naučia mať radi sami seba, ak vidia v očiach človeka, na ktorom im záleží, že ich má rád."