Mandľovník (2014) | Databáze knih

Mandľovník přehled

Mandľovník
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254517/bmid_mandlovnik-254517.jpg 4 141 141

Malý Ichmad Hámid je výnimočný matematický talent. Žije na okupovanom palestínskom území, v chatrči pri mandľovníku. Trápi ho, že nemôže urobiť nič na záchranu priateľov a rodiny. Dedinčania tŕpnu strachom, že prídu o domov, prácu a majetok. Ich nedôstojné obydlia lemujú mínové polia a na hlavy im mieria zbrane v rukách detí. Najviac sa boja toho, že stratia jeden druhého. Počas oslavy Ichmadových dvanástych narodenín sa strach zmení na skutočnosť. Uväznia mu otca, rodine zhabú majetok. Súrodenci sa začnú utápať v nenávisti k votrelcom. Ichmad je však iný. Odmieta sa poddať osudu a živiť nenávisť. Je odhodlaný zachrániť chudobnú, vymierajúcu rodinu. Vďaka svojmu učiteľovi Ichmad v učení nepoľaví, práve naopak. Aj popri otrockej práci študuje. Podarí sa mu získať štipendium na univerzitné štúdium. Kedysi otcovi prisahal, že naňho bude hrdý a mieni to dodržať. Zasvätí svoj život vede a najmä láske k blížnym. Právu tú v detstve nahrádzala nenávisť a násilie. Mandľovník je inšpiratívny a dojímavý príbeh o odvahe snívať o mieri a práve všetkých detí na vzdelanie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

The Almond Tree, 2012

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mandľovník. Přihlašte se a napište ho.

Andreya
včera 5 z 5

Příběh je to silný. Hned na prvních třech strankách to začalo doslova bombou a ztrátou života. Bohužel to nebyl jediný ztracený život. Rodina přijde o otce, kterého zavřou do pracovního tábora a Ahmed je nucen převzít roli živitele a postarat se o matku a mladší sourozence. Aby uživil rodinu a nevzdal se svého snu jít studovat na univerzitu, nepodvolí se nenávisti vůči Izraeli. Jeho životní cesta ovšem není lehká. Jeho matka není nadšená a vlastí bratr jej zavrne. Celá rodina i Ahmed čelí ranám osudu a nelehké životní situaci.

Tato kniha mi pomohla pochopit, co se děje i dnes na uzemí Izraele. Proč mezi sebou válčí izraelci a palestinci a proč se pořád v televizi mluví o pásmu Gazy. A jsem ráda, že žiji, kde žiji.

FoxFox
29.05.2023 4 z 5

Kniha odehrávající se v pro mě neznámém prostředí Palestiny, která popisuje život Ahmeda a jeho rodiny, a taky velkou rasovou nesnášenlivost. Ahmed se musel již v jeho 12 letech starat o matku a svoje sourozence, kterým nezbyla ani střecha nad hlavou. On jediný přinášel do domu peníze na jídlo, které se sestávalo z rýže a mandlí. Díky jeho učiteli, který v něm objeví geniálního matematika, však získá stipendium na univerzitě a stane se velkým vědcem.
Nějakou dobu jsem si myslela, že se jedná o reálný příběh, ale zdál se mi až moc neuvěřitelný.

Zlatinka.Emilly
18.09.2022 5 z 5

Příběh z Palestiny, který mi rozšířil obzory co se týká této země a Izraele. Hrdinové příběhu, kteří nelpěli na mamonu, nýbrž bylo pro ně důležité, aby rodina držela pospolu, aby nečinili projevy nenávisti z důvodů rasy druhých. Zaujala mě reakce Ahmedova otce, kdy nelitoval, kdy nezuřil, kdy nechlácholil " tak neměla být". Brát věci tak jak jsou, to je to, co bychom se měli naučit.

Kniha Mandľovník v seznamech

v Mé knihovně100x