Manifest komunistickej strany přehled
Karl Marx , Friedrich Engels

Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 1973 , PravdaOriginální název:
Manifest der Kommunistischen Partei, 1848
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Manifest komunistickej strany. Přihlašte se a napište ho.

Komanifest jsem přečetl již před drahnou dobou, ovšem, dokud nebude sociální otázka vyřešena, je (alespoň pro mou maličkost) důležité se k němu stále a znovu vracet.
Na margo věci: Manifest mám 4x, z toho 2x v Aj od Penguina, v současnosti pracuji na překladu úvodního eseje z v 8o vydání.

Spis, který je snad jedním z nejskloňovanějších ve společensko-politických debatách vůbec, ačkoliv jej pouhý zlomek debatujících doopravdy četl a snažil pochopit.
Stále v mnoha ohledech aktuální Manifest komunistické strany stojí za přečtení. Nezáleží na tom, zda se identifikujete jako pravičák, centrista nebo levičák, je nutné si tuto čtyřiceti stránkovou knížečku projít a třeba přijedete na to, jak se masám lidí povedlo svrhnout carský režim v Rusku.
Marx s Engelsem jsou ve spisu v mnoha věcech mimo jiné nadčasoví. Některé fráze a úseky lze s pohodou použít v díle popisujícím skutečnost dneška a čtenář je v klidu mohl přijmout bez otazníků.
"Dosavadní nižší vrstvy středních stavů - drobní průmyslníci, malí obchodníci a rentiéři, řemeslníci a rolníci - všechny tyto třídy klesají do řad proletariátu, zčásti proto, že jejich malý kapitál nestačí k provozu velkých průmyslových podniků a podléhá v konkurenci s většími kapitalisty, zčásti proto, že jejich odborná zručnost je znehodnocována novými způsoby výroby." - Karl Marx, Friedrich Engels
Kniha Manifest komunistickej strany v seznamech
v Mé knihovně | 63x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Komunistický manifest je nejen historický dokument, ale i stále aktuální analýza kapitalistického systému. Marx s Engelsem zde popisují mechanismy vykořisťování, tendenci kapitálu k monopolizaci a nevyhnutelnost třídního boje. Přestože byl napsán v roce 1848, jeho závěry stále rezonují – od globalizace až po rostoucí nerovnost. Není divu, že jde o jednu z nejvlivnějších knih všech dob.
Četba, která by neměla chybět žádnému, kdo se zajímá o historii, politiku nebo ekonomii.
5/5