Manon Lescaut přehled

Manon Lescaut
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406073/bmid_manon-lescaut-KpS-406073.jpg 4 187 187

Román o životě,lásce a smrti. Jeden z prvních francouzkých realistických románů, který vypráví nejen o velké lásce dvou mladých lidí, ale líčí také poměry ve Francii za vlády Ludvíka XV. Hrdinka románu se stala nesmrtelnou literární postavou, jež inspirovala četné další umělce, básníky, hudebníky i malíře. Byla předlohou ke stejnojmené rozsáhlé básni národního umělce V. Nezvala.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Manon Lescaut, 1731


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Manon Lescaut. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (36)

Marianna496
08.08.2024 2 z 5

Je to pravek ....vo vyjadrovaní,opisoch,vsťahoch ale je to láska.A tá prevalcuje všetko.

ivetka859
16.03.2024 2 z 5

Rytíř Des Grieux byl tak zoufale tupý, iracionálně konající a zoufalý jedinec, až mě to drásalo. Ještě bych dokázala pochopit, že v té době byly jiné cnosti, řád, jiný pohled na zločiny, provinění nebo lásku. Manon byla oproti svému milenci vlastně pochopitelná, prostě lehká, krásná a vypočítavá zlatokopka.
Četla jsem staré vydání z r. 1921, jazyk mi pomohl navracet se do vznešenější doby. První tři strany se četly trochu krkolomně, pak už to šlo zlehka.
Potřebovala bych pro srovnání najít knížku z podobné doby, který by mi některé poměry z příběhu Manon uvedla do dobového kontextu, možná bych to pak lépe zkousla.


Doubravka1975
14.03.2024 5 z 5

Tahle kniha je na mém seznamu k přečtení od přečtení knihy Dáma s kaméliami, která začíná dražbou věcí zemřelé kurtizány přezdívané Dáma s kaméliami, kde se za velké peníze vydraží kniha Manon Lescaut s věnováním....
Smutný také autobiografický příběh o nešťastné lásce. Příběh rytíře de Grieux, který se na první pohled bezhlavě zamiluje do krásné šestnáctileté Manon, která je ovšem nestálá, marnivá a vypočítavá. Ten tragický konec jsem moc nepochopila.
Poprvé vydáno roku 1731
Manon milovala zábavu, já miloval ji....

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Manon Lescaut v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených305x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených7x
v Knihotéce194x
v Chystám se číst74x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech2x