Manon Lescaut přehled

Manon Lescaut
https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71867/manon-lescaut-71867.jpg 4 1471 1471

Nejslavnější dílo spisovatele známého jako abbé Prévost (1697-1763) a proslulého pestrým životem. Svůj Příběh rytíře des Grieux a Manon Lescaut koncipuje v duchu dobové módy jako paměti. Tento romanticky pojatý román o lásce, která se nedokáže smířit s rozumem, inspiroval Vítězslava Nezvala k vytvoření básnického dramatu, jež předčí literární hodnoty originálu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Manon Lescaut. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (194)

memphisz
13.06.2024 4 z 5

Manon Lescaut je tragický příběh tří milostných trojúhelníků 1) Manon, des Grieux, Tiberge, 2) Manon, des Grieux, Duval, 3) Manon, des Grieux, Duval syn. Hru napsal Nezval v roce 1940, v době nacistického protektorátu, jako oslavu poetičnosti českého jazyka.

Manon je šestnáctiletá krásná žena, po které touží každý muž. Zamiluje se ale do mladého rytíře des Grieux, který byl původně odhodlán vstoupit do kněžského řádu se svým přítelem Tibergem. Des Grieux pro Manon opustí svůj plán a uteče s ní. Brzy ovšem zjistí, že láska každého z milenců je jiná. Des Grieux touží po romantické lásce až za hrob, ale mladá Manon si chce vedle lásky svého rytíře také užívat život. Chce si dopřávat přízeň mužů, kteří ji obletují a nabízejí jí peníze a dárky. To des Grieux nedokáže vystát. Manon to primárně nemyslí zle, ale má trochu posunuté hranice. Ctnostný des Grieux sužován žárlivostí proto Manon opakovaně opouští, ale nakonec se k ní vždy vrací. Manonina touha po penězích a využívání svých napadníků je ale nakonec dovede až k tragickému konci.

dasa6360
23.05.2024 5 z 5

K Manon mám od jisté chvíle silné citové pouto a už navždy zůstane v mých vzpomínkách. Nezvalovi se zde povedlo umě propojit moderní poetiku s tradičním námětem, čímž nám poskytl nový pohled na klasický příběh lásky a tragédie. Pokud jste ještě neviděli inscenaci Národního divadla, vřele doporučuji. Účinkují v ní Vladimír Polívka a Jana Pidrmanová. Jedním slovem: nádhera.


Žhy
29.04.2024

Pěkné verše, parádní počtení na léto.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Milovat a psát, Mezi psychopaty a další knižní novinky (16. týden)

17.04.2022


Citáty z knihy (2)

Rolničky střásají svůj smích / a sníh je bílý jako tvaroh. / Pojď ke mně, já to věděla, / že dodnes mohou se dít divy, / že jednou potkám anděla / a že ten anděl bude živý.


Mississippi, Mississippi, / sděl mi svou záhadu, / u tvých břehů, Mississippi, / chci míti zahradu. / Mississippi, Mississippi, / ty podobáš se snům, / u tvých břehů, Mississippi, / chci, aby stál můj dům.


Kniha Manon Lescaut v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených2 581x
ve Čtenářské výzvě198x
v Doporučených129x
v Knihotéce614x
v Chystám se číst298x
v Chci si koupit58x
v dalších seznamech18x