Manon Lescaut a rytíř Des Grieux přehled

Manon Lescaut a rytíř Des Grieux
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366794/bmid_manon-lescautova-a-rytir-des-grieux-dyn-366794.jpg 4 191 191

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Manon Lescaut a rytíř Des Grieux. Přihlašte se a napište ho.

lilites
01.01.2025 2.5 z 5

(SPOILER) Ach Manon...ach jak ta mě štvala, její chovaní, povaha.. celá její osoba.. taková tehdejší zlatokopka, která jakmile uslyší někde cinkat penízky, všeho nechá a běží za tím, který jimi mává..

A rytíř des Grieux?? Naivní a bláhově zamilovaný člověk, který je schopen odpustit Manon všechny její manýry, rozhazovačnost, nevěry. Udělal by pro ni cokoliv, jen aby měl stále její náklonnost.. Je Monon posedlý a kvůli si prakticky zničí život..

Odchází dobrovolně s Manon do Ameriky, do vyhnanství, ale i tam se jim nepodaří v klidu spolu žít, snaží se uprchnout, avšak Manon na útěku umírá a rytíř des Grieux je na pokraji svých sil... po nějaké době se ale opět vrací do Francie, kde už snad konečně začne žít spořádaný život..

Na to, že má kniha cca 150 stran, tak se mi strašlivě táhla a zdála se mi nekonečnou.. Povahy a chování hlavních postav mě nebetyčně štvaly a jediné mé přání bylo : Ať už to skončí...

Každopádně to ve vás vyvolá mnoho emocí..

Marianna496
08.08.2024 2 z 5

Je to pravek ....vo vyjadrovaní,opisoch,vsťahoch ale je to láska.A tá prevalcuje všetko.

ivetka859
16.03.2024 2 z 5

Rytíř Des Grieux byl tak zoufale tupý, iracionálně konající a zoufalý jedinec, až mě to drásalo. Ještě bych dokázala pochopit, že v té době byly jiné cnosti, řád, jiný pohled na zločiny, provinění nebo lásku. Manon byla oproti svému milenci vlastně pochopitelná, prostě lehká, krásná a vypočítavá zlatokopka.
Četla jsem staré vydání z r. 1921, jazyk mi pomohl navracet se do vznešenější doby. První tři strany se četly trochu krkolomně, pak už to šlo zlehka.
Potřebovala bych pro srovnání najít knížku z podobné doby, který by mi některé poměry z příběhu Manon uvedla do dobového kontextu, možná bych to pak lépe zkousla.

Kniha Manon Lescaut a rytíř Des Grieux v seznamech