Manuál pro uklízečky přehled

Manuál pro uklízečky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399198/bmid_manual-pro-uklizecky-lmE-399198.jpg 4 208 208

Jak se vyjádřil jeden z jejích kolegů spisovatelů, Lucia Berlinová (1936–2004) je „nejutajovanějším americkým pokladem“ v rámci povídkového žánru. Její tvorba se hlásí k odkazu A. P. Čechova a Raymonda Carvera a jistě se trefí do vkusu také fanouškům Alice Munroové a Annie Proulxové. Soubor nazvaný Manuál pro uklízečky je výběrem toho nejlepšího z díla této legendární povídkářky. Autorka se svou typickou směsicí humoru a melancholie přetváří všednodennost v nepravděpodobnou krásu, objevuje půvab v jídelnách a veřejných prádelnách amerického Jihozápadu, v domovech severokalifornské společenské smetánky a v titulní povídce například také v perspektivě osamělé uklízečky v jídelně jednoho hotelu v Mexico City. Berlinová píše o rodině, lásce a práci stylem, který je přímočarý, prostý a soucitný. Ženy z autorčiných povídek jsou sice ztracené, ale také silné, chytré a neobyčejně opravdové. Berlinová se vyznačuje brutální upřímností, empatií a humorem – inspiraci čerpala z vlastního života poznamenaného mimo jiné střídáním zaměstnání a alkoholismem.... celý text

Literatura světová Povídky Pro ženy
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Manual for Cleaning Women: Selected Stories , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Manuál pro uklízečky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (62)

Knihomolka79
10.03.2024 5 z 5

Moje nejoblíbenější povídková kniha. Smutná, ale krásně napsaná.

Ivule9
02.08.2023 5 z 5

Pozoruhodná povídková (posmrtně vydaná) kniha od Lucii Berlin "nejlepší americké spisovatelky, o které jste nikdy neslyšeli."

V povídkách se promítají témata existenciální, alkoholismus, závislosti, špatné rodinné vztahy, různá špatně placená zaměstnání. Autorka je ale podává takovým způsobem, že ač některé jsou tísnivé a drsné, jiné jsou naopak až uklidňující (zejména úplný závěr), místy i protkané humorem.

Autorka do povídek promítá i svůj život, ať už zážitky z dětství, mateřství (měla čtyři syny) a vlastní zkušenosti s alkoholem.

Příběhy se odehrávají zejména v Americe a Mexiku a každá jednotlivá povídka má co říct. Zaujala mě jich spousta, jmenovitě třeba Dr. H.A. Moynihan, Avantýra nebo Mlčení.

Ve skvělém překladu Martiny Knápkové. Vyšlo v @argo.cz

"Požáry hasil kávou a na podlaze zasněžené sádrou přibývaly fleky hnědé jako nitro jeskyně."

"Nadbytek člověka nakonec vždycky zválcuje."

"To že jsem vydržela tak dlouho naživu, má jediný důvod - hážu minulost za hlavu."


Velekněžka
01.08.2023 3 z 5

Dlouhá léta poctivé dekantace padesáti odstínů bolesti...

všechny komentáře

Související novinky (3)

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020


Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020


Knižní novinky (9. týden)

24.02.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Manuál pro uklízečky v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených259x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených27x
v Knihotéce110x
v Chystám se číst213x
v Chci si koupit46x
v dalších seznamech2x