Mapa času přehled
Félix J. Palma
Viktoriánská trilogie série
1. díl
Londýn roku 1896. Nesčetné vynálezy dovolují člověku znalému vědy uvěřit, že je možné dosáhnout nemožného. To ostatně dokazuje i vznik společnosti Cesty časem Murray, která otevírá své dveře zákazníkům, aby jim uskutečnila sen, po kterém lidstvo bažilo odnepaměti - cestovat časem. Tuto touhu vzbudil rok předtím spisovatel H. G. Wells svým románem Stroj času. Člověk 19. století má náhle možnost cestovat do jiných epoch. A přesně to udělá Claire Haggertyová, zámožná a nespokojená mladá žena, která je přesvědčená, že žádný z jejích nápadníků jí nemůže nabídnout opravdovou lásku. Tato nespokojenost způsobí, že se vypraví do roku 2000, kde se zamiluje do muže z budoucnosti, do muže, který v době, ze které pochází, ještě nebyl na světě. Zažije s ním milostný románek napříč časem. Ale ne všichni si přejí vidět budoucnost. Andrew Harrington je mladý muž, který se rozhodne spáchat sebevraždu. Zjistí totiž, že nic už nedokáže smazat bolest ze smrti jeho milované, prostitutky jménem Mary Kelly, která se stala poslední obětí Jacka Rozparovače. Ale když je mu nabídnuta možnost vrátit se o osm let zpět a zachránit ji před smrtí, rozhodne se toho využít. A i samotný H. G. Wells pocítí rizika cestování časem, když do jeho doby přijde člověk z budoucnosti s úmyslem ho zabít, aby mohl vydat jeho knihy pod svým jménem. Wells se musí vydat na zoufalý útěk časem, přes druhou světovou válku a osmdesátá léta, až se nakonec ztratí v budoucnosti stejně vzdálené jako nevyzpytatelné.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2013 , HostOriginální název:
El mapa del tiempo, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mapa času. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Musím se přiznat, že jsem se nechala zlákat zajímavou obálkou, ale nakonec se mi příběh celkem líbil. Ze začátku jsem čekala "jen" detektivku z viktoriánské doby a ejhle ono se z toho vyklubalo spoustu motivů: cestování v čase, spisovatel Wells, Jack Rozparovač. Pořád jsem se nemohla rozhodnout, zda se mi kniha líbí nebo ne. Přikláním se spíš k ano. Řemeslně výborně napsané, jen tam na mě bylo možná příliš použitých motivů najednou. Poprvé jsem se také mimo učebnici setkala s vševědoucím vypravěčem a to mě bavilo. K postavám jsem si dokázala vytvořit vztah a žít s nimi. Dokonce jsem po dlouhé době ověřovala na internetu pravdivost informací. A byly pravdivé. Líbila se mi myšlenka, že lidé po smrti žijou na měsíci:-)
Musím říct, že jsem se prvních asi sto stran trochu trápila, děj mi připadal trochu rozvláčný... Ale potom to dostalo rychlý spád a zbytek knihy jsem už zhltala. Když už jsem si myslela, že vím, o co jde, tak přišel další zvrat a všechno bylo jinak. To jsem si užívala. Ale úplný závěr knihy mi přišel trochu zmatený. Celkový dojem hodnotím čtyřmi hvězdami.
Knižní novinky (14. - 21. 1.)
13.01.2013
Kniha Mapa času v seznamech
Zdařilý přebal knihy a anotace mě zaujaly natolik, že jsem si Mapu času půjčil. Bohužel, to ale nebylo takové jaké jsem si to představoval.
Příběh lze rozdělit na tři části, které se vzájemně trochu překrývají. Některé pasáže jsou vcelku dobré, to nepopírám, ale z celku jsem byl zklamaný. Své spokojené čtenáře si kniha určitě najde, ale já to nejsem. V procentech je na úrovni kolem 50%.