Marie Curie-Sklodowská a sila snívať (2023) | Databáze knih

Marie Curie-Sklodowská a sila snívať přehled

Marie Curie-Sklodowská a sila snívať
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508363/bmid_marie-curie-sklodowska-a-sila-sniva-KfR-508363.jpg 4 100 100

Životný príbeh výnimočnej osobnosti svetovej vedy Paríž 1891. Marie od detstva snívala, že jedného dňa sa vymaní zo stiesnených pomerov v poľskej vlasti okupovanej cárskym Ruskom. Jej sen sa splní po dvadsiatich rokoch ? Marie prichádza študovať na Sorbonu. Ako žena si však miesto na výslní vedy musí tvrdo vybojovať. Marie vie, čo chce. Nedbá na intrigy mužského sveta, púšťa sa do prelomového výskumu a začína žiť podľa predstáv. Po čase nájde v príťažlivom fyzikovi Pierrovi Curiem životnú lásku, aká nemá páru. S manželom dosiahnu prevratné úspechy, no zaplatia privysokú cenu. Marie ešte netuší, aké tragické rany jej osud prichystal. Vedkyňa, rebelka, milujúca žena – príbeh o skvelej osobnosti, ktorá zmenila svet.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Madame Curie und die Kraft zu träumen, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marie Curie-Sklodowská a sila snívať. Přihlašte se a napište ho.

Parwana
15.02.2025 4 z 5

Marii Curie znám jako osobnost světové vědy, ale po přečtení knihy mi ještě víc přirostla ksrdci. Neskutečné, co všechno musela překonat a zvládnout, a ještě jí jako ženě házeli ostarní vědci klacky pod nohy...

Awča
15.02.2025 4.5 z 5

Marie Curie-Sklodowská je moje hrdinka. Kdysi jsem o ní shlédla serial, v paměti mi zůstala její urputnost a houževnatost. Proto mě lehce překvapily kapitoly z jejího dospívání, kdy dokázala protančit střevíce a užívat si života, byť jen krátce, neboť jinak byla velmi pilná a cílevědomá.
Líbilo se mi i vylíčení jejího dětství, zvláště jak byla vedena k národní hrdosti.
Vztah s manželem, zcela rovnocenný i po profesní stránce.
Kniha se četla velmi dobře, jen mi vadil ten romantizující nádech (ale to už bylo jasné z obálky), prosby o vyprávění a dvě fiktivní ženské postavy mi přišly navíc.
Ale jinak jsem moc ráda, že si ke mně kniha našla cestu.

bigcomet
25.11.2024 5 z 5

Příběh Marie Curie-Sklodowské je neuvěřitelný. Celý svůj život obětovala vědě. Byla neuznávána muži, ani na její první Nobelovu cenu ji nechtěli navrhnout. Musela překonat mnoho překážek, ale vše s grácii ustála a je jednou z nejvýznamnějších žen vědkyň 20.století.
Rozhodně stojí za přečtení.

Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)

26.02.2023

Příběh Louise Weberové, múzy Toulouse Lautreca

24.01.2023

Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)

10.04.2022

Kniha Marie Curie-Sklodowská a sila snívať v seznamech