Marie Curie-Sklodowská a sila snívať přehled
Susanna Leonard

Životný príbeh výnimočnej osobnosti svetovej vedy Paríž 1891. Marie od detstva snívala, že jedného dňa sa vymaní zo stiesnených pomerov v poľskej vlasti okupovanej cárskym Ruskom. Jej sen sa splní po dvadsiatich rokoch ? Marie prichádza študovať na Sorbonu. Ako žena si však miesto na výslní vedy musí tvrdo vybojovať. Marie vie, čo chce. Nedbá na intrigy mužského sveta, púšťa sa do prelomového výskumu a začína žiť podľa predstáv. Po čase nájde v príťažlivom fyzikovi Pierrovi Curiem životnú lásku, aká nemá páru. S manželom dosiahnu prevratné úspechy, no zaplatia privysokú cenu. Marie ešte netuší, aké tragické rany jej osud prichystal. Vedkyňa, rebelka, milujúca žena – príbeh o skvelej osobnosti, ktorá zmenila svet.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: 2023 , Ikar (SK)Originální název:
Madame Curie und die Kraft zu träumen, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marie Curie-Sklodowská a sila snívať. Přihlašte se a napište ho.

Příběh vědkyně, která si šla tvrdě za svým a chtěla být nejlepší. Kniha je o lásce k vědě a i ke člověku.
Marie byla silná žena, která bojovala i za rovnoprávnost, protože takových jako Marie bylo dříve málo. A říkám si, to jsme se za těch sto padesát let moc neposunuli.
Kniha se věnuje podrobně jejímu životu, ale jen do smrti jejího manžela, zbytek je pak shrnut v několika větách a to mi přišlo škoda. Autorka se odkazuje na jinou knihu, kde je tato část již popsána.
Osobně mě kniha víc vtáhla až ve druhé půlce, ale rozhodně stojí za přečtení. Možná proto, že jsem studovala chemii. Počátky objevení radioaktivity jsem hltala.

Moc pěkně napsané.
Marie působí jako velmi skromná, cílevědomá a přitom velmi příjemná dáma.
Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)
26.02.2023
Příběh Louise Weberové, múzy Toulouse Lautreca
24.01.2023
Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)
10.04.2022
Kniha Marie Curie-Sklodowská a sila snívať v seznamech
v Mé knihovně | 124x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Na knihu jsem se velmi těšila, jméno Marie Curie-Skłodowská je mi známo z mých studentských let, tudíž jsem byla velmi zvědavá, co se o jejím životě dozvím.
První část knihy ukazuje nelehký život Marie v mládí, tato část byla chvílemi dost těžká, ale celkově mě více bavila druhá polovina knihy, kde už jsme se dostali do života v Paříži, seznámení a následný život a zejména práce s jejím manželem. Část příběhu točící se kolem objevu radioaktivity a prvků mě hodně bavila. Místy mi bylo Marie opravdu líto a jindy jsem byla velmi naštvaná na dobu, ve které žila. Je obdivuhodné, jak se i přesto dokázala prosadit a její jméno je známé dodnes.
Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a dozvěděla jsem se více o životě této skvělé vědkyně. Také se těším na další knihu z edice Významné ženy.
Hodnocení 4*/5*