Martin Eden přehled
Jack London
Titulní hrdina je dvacetiletý námořník, člověk, v němž se spojují nejtvrdší životní zkušenosti s vrozenou vnímavostí pro krásu a dychtivost po kultuře s výjimečnou silou a houževnatostí těla a ducha. Okouzlen kultivovaným prostředím, v němž žije milovaná dívka - dcera maloměstského boháče - rozhoduje se vyrovnat se jí vzděláním a vlastní uměleckou prací. Studuje jako samouk, vydělávaje si úmornou dřinou jako dělník v prádelně, a své životní zkušenosti ztvárňuje v prvních povídkách. Živoří v bídě, přehlížen redakcemi a přemlouván snoubenkou, aby myslil na "zajištěné postavení". Krise, která Edena zabíjí, není vyvolána nepochopením, nýbrž naopak náhodným a sensačním obratem, který z něho učiní slavného spisovatele a zahrne ho bohatstvím. Poznává, že peníze a sláva jsou tím, podle čeho společnost, jíž se chtěl vyrovnat, posuzuje člověka.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1955 , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a uměníOriginální název:
Martin Eden, 1909
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Martin Eden. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Naprostá literární nádhera. Martin Eden na mě z knihovny vyčítavě koukal už dva roky a z nějakého důvodu jsem ho pořád odkládala. Kdybych věděla jak skvělý příběh se mezi těma dvěma deskama skrývá, neotálela bych.
Takhle mě čekalo milé překvapení, příběh se stupňoval a gradoval až vyvrcholil v jedinou lidskou tragédii.
Kniha je psána čtivě, musíte se ale poctivě prokousat pomalu se rozjíždějícím začátkem který je plný vzletných filozofických úvah a zamilovaného rozjímání. Takových míst je v knize několik, ale ze zkušenosti vím, že právě ty knihy které nás takto napínají a nechávají si dostatek prostoru pro vyjádření, mívají ty nejsilnější konce a zanechají vás po přečtení v tichém zamyšlení.
Přesně tak to bylo u Martina, se kterým jsem už od začátku sympatizovala. Nevím jak vám, ale mě hned ta mravokárná Ruth s tou svojí aurou neposkvrněnosti pila krev. To bylo pořád: "Martine, nemluv tak hrubě, " a "Martine, neříká se jaký lidi, ale jací lidé". No bejt Martinem, urychleně zas zdrhám na moře. A jak se oba mladí sbližovali, tušila jsem nějakou katastrofu. Brzy začalo být jasné, že Martin Ruth dalece převyšuje nejen v rychle nabytých vědomostech, ale také v schopnosti samostatně uvažovat. Jeho vývoj mě ohromně bavilo sledovat a skoro jsem tu bolest s jakou si vtloukal učení do hlavy cítila za něj. London je mistr slova, to se musí nechat. A taky umí čtenáře perfektně naštvat. Kolikrát mě ta úskočnost a přetvářka buržoázní společnosti kterou tu znázorňuje Ruth, její rodina a přátelé z těch 'lepších míst' úplně dohřála.
London uměl perfektně pracovat s emocemi, dokonale vykoukal tupé, stádovité chování lidí a rozpitval to všechno tak, že vám bylo blivno a pomalu jste začali ztrácet víru v lidské dobro. Bohužel nenastal žádný obrat k lepšímu, a ve chvíli, kdy bohatý, ale vnitřně mrtvý Martin skočí z lodi do moře aby se utopil si uvědomíte, jak hrozně marné tohle všechno bylo. Obětoval se až na dřeň, byl vystavovaný hladu a posměchu, nedůvěře vlastní snoubenky a to jen proto, aby nakonec dosáhl všeho co chtěl, a nepřineslo mu to žádnou radost.
Byl to jednoduše hrozně smutný příběh napsaný mistrovskou rukou a jsem moc ráda že jsem se k němu dostala. Pokud nejste úplně zatvrzelí, tahle kniha vás donutí přemýšlet o lidské povaze jako máloco.
Jack London promítl do Martina Edena i část svého dobrodružného života. Velmi pěkně zobrazil i vývoj hlavní postavy a bohužel i její prozření. Úspěch totiž neznamená naplnění života nebo snů. Pozlátku se velmi těžko odolává. Slouží jenom k omámení smyslů a nebo taky jako hnací motor.
Kniha Martin Eden v seznamech
2020 | Tulák po hvězdách |
2002 | Démon alkohol |
2003 | Bílý tesák |
1974 | Bílý Den |
1988 | Mezi zlatokopy |
Je to krásný román o prostém námořníkovi, který svou cílevědomostí, houževnatostí a přes všechny překážky dosáhne literárního uznání a bohatství. Díky tomu odhaluje marnost slávy a poznává, jak malicherní a pokrytečtí jsou někteří lidé. Kniha zrcadlí životní pouť Jacka Londona a určitě doporučuji si ji přečíst.