Mary Anne přehled
Daphne du Maurier
Hrdinka románu Mary Anne je odvozena od skutečného osudu spisovatelčiny prapraprababičky,která žila koncem osmnáctého století a v první polovině devatenáctého století. Autorka zde zachytila dobovou atmosféru,její zvláštnosti i výstřelky,zejména však historické události,které ovlivnily osudy lidí. Dívka Mary Anne prožila vskutku ojedinělý život díky svým nevšedním vlastnostem. Tam kde jiní bezradně stáli a váhali,ona jednala. Využila své krásy, pohotovosti,dravosti i vtipu a dostala se z nejnižších vrstev až na samý vrchol společenské pyramidy: stala se milenkou králova syna,vrchního velitele armády, vévody z Yorku. Příliš se však spolehla na svoje osobní kouzlo, na své duševní a fyzické přednosti,a příliš ji opojila snadná životní vítězství... V Českém překladu vyšel román v roce 1993 poprvé... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mary Anne. Přihlašte se a napište ho.
Autorka umí krásně psát. Baví mě její popisy, stavba jejích děl, ač jsou v dnešní době už trochu archaická a občas zavání červenou knihovnou (Únik).
Mary Anne do romantické škatulky červených knihoven ale nepatří, naopak, dnes bychom pro podobnou ženu neměli příliš lichotivých pojmenování. Pro mě byla nepochopitelný živel nebojící se ničeho. Ale to, že pro mě je její jednání nepochopitelné, nic neubírá z akčnosti děje a z umělecké hodnoty knihy.
Kniha Mary Anne v seznamech
2019 | Hospoda Jamajka |
2019 | Mrtvá a živá |
1972 | Dům na pobřeží |
1991 | Únik |
1995 | Má sestřenka Rachel |
Na začátku knihy jsem hrdince hodně fandila, věřila jsem, že to zvládne. Postupem času jsem jí už tolik štěstí nepřála a na konci už mi byla hodně nesympatická.