Maryša přehled

Maryša
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263921/mid_marysa-263921.jpg 4 2613 2613

Maryša – realistická tragédie ze slovácké vesnice, o úloze peněz na vesnici a síle předsudků v životě; Maryša, dcera sedláka Lízala, donucena k sňatku s vdovcem, mlynářem Vávrou (věková nerovnost, ale majetek) x citový vztah Maryšin k chudému Franckovi; kompozice dramatu podle vzoru antické tragédie (5 jednání); slovácké nářečí (charakteristika postav a prostředí).... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maryša. Přihlašte se a napište ho.

Ivet_V
předevčírem 3 z 5

Četlo se mi to hodně blbě kvůli nářečí. Za mě tam bylo i zbytečně moc scénických poznámek. Příběh je známý, četla jsem to jen kvůli maturitě a hlavně protože je to tak krátký.

jan3942
22.12.2024 5 z 5

Klasická moravačina po našem. Spolužáci s ní měli problém, ale já to četl jedným dychem. Příběh zná snad každé a ta forma tomu dává autentičnost.

martianekk
17.11.2024 2 z 5

Divadelní hru bratří Mrštíků jsem četla v rámci povinné školní četby. Divadelní hry nejsou mé oblíbené a tato je krátká. Má skvělou zápletku, spád a otevřený konec.

Kniha Maryša v seznamech

v Přečtených4 884x