Maryša přehled

Maryša
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378242/bmid_marysa-rDG-378242.jpg 4 2588 2588

Maryša je jedním z klenotů české divadelní tvorby. Neustále přitahuje významné inscenátory a její inscenace patří velmi často mezi pozoruhodné divadelní počiny. Mimochodem patří mezi nejpřekládanější česká dramata a nezřídka se objevuje i na zahraničních scénách. Dnes její hodnoty dokážeme ocenit snad ještě více, než v době jejího vzniku.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maryša. Přihlašte se a napište ho.

_Andrew_
23.09.2024 4 z 5

Story této knihy zná asi každý. "Od koho je kafe? Od žida." Kdo se s tímto strohým popisem na nějaké ze svých škol nesetkal. A já se dnes dostal k tištěné formě. A poprvé si ji skutečně prošel.
Nářečí, v kterém je kniha psaná mě prostě bavilo. Možná i proto na mě kniha působila docela "exoticky" (!ne eroticky!) byť jsem v oblasti s podobným nářečím vyrůstal. Četla se mi dobře a lehce, scény byly velmi barvitě popsány a děj napínavý a lidský, což bylo také plus. Věřím, že v dané době by se dal příběh označit za "ze života". Bylo bezpochyby zajímavé se nad tehdejšími poměry zamyslet a pořádně si to v hlavě popřekulovat. Za dvě cesty MHD jsem měl knížku přečtenou. Ono s tím, že v době čtení padalo na zem hodně vody a z 30ti minutové jízdy se stala jízda 80ti minutová tomu dost pomohlo. Možná bych uvítal nějaké dovyprávění, co se dělo dál, ale chápu že to mysterično dodává konci prostor pro fantazii.
Resumé: Kniha se mi líbila. Díky nářečí působila osvěžujícím dojmem, děj byl zajímavý, lidský a měl spád. 4/5 80%

Satyrka
23.09.2024

18. AUDIOKNIHA
Tuhle knihu - hru jsem četla pár let zpátky k maturitě, dokonce jsem ji i viděla, a tak jsem si řekla, když jsem ji uviděla na Audiotéce, proč si ji neobnovit a neposlechnout.
Musím říct, že dneska už ji tak nějak lépe chápu a i charakteristické nářečí se mi, v tomto případě poslouchalo, lépe než před těmi cca sedmi lety. Chápu i důležitost díla, ale...
Musím říct, že jsem z toho celého měla nepříjemné pocity a jsem ráda, že dneska už se u nás tohle nedělá - že ženicha vyberou rodiče. Jak strašně těžké to kdysi muselo být... Maryša mě každopádně nenadchla, ale to jsem od ní ani nečekala. Je to prostě klasika, v podstatě krátký, ale těžký příběh.

Erika017
10.09.2024 3 z 5

Tradiční kniha českého realismu, která nám ukazuje jistou problematiku tehdejší doby a to domluvené sňatky. Bohužel pro Vávru i Maryšu se tady nejedná a romantickou knížku s nucenou blízkosti a se sladkým happyendem, ale o drama, ve kterém Maryša podlehne přání rodiny a zničí si tím život. Kniha byla fajn, ale četla se mi bohužel trochu pomaleji než bych si přála. Ale i tak knihu můžu doporučit. Dívala jsem se i na divadelní hru Maryši na YouTube, která se poměrně dost držela díla, teda do té doby, než Maryša otrávila Vávru slepičím vývarem:D takže žádná káva od žida, ale obyčejný vývar.

Kniha Maryša v seznamech

v Přečtených4 850x