Maryša přehled

Maryša
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378247/bmid_marysa-IHg-378247.jpg 4 2616 2616

Maryša je jedním z klenotů české divadelní tvorby. Neustále přitahuje významné inscenátory a její inscenace patří velmi často mezi pozoruhodné divadelní počiny. Mimochodem patří mezi nejpřekládanější česká dramata a nezřídka se objevuje i na zahraničních scénách. Dnes její hodnoty dokážeme ocenit snad ještě více, než v době jejího vzniku.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maryša. Přihlašte se a napište ho.

boxas
předevčírem 5 z 5

Je to tak smutné...
Jenůfka z Její pastorkyně, gazdina Eva a také Maryša bratří Mrštíků - to jsou tři portréty vlastně stále stejné hrdinky, toužící po lásce a štěstí, nešťastné, nepochopené, tragické. V době, kdy "žily", neměly vlastně proti tehdejší společnosti žádnou šanci. Svobodná matka, žena žijící "na hromádce" s cizím mužem, žena, kterou rodiče ne provdali, ale prodali - jak se mohly proti svému osudu bránit?
A Števa, Mánek, Vávra? Škoda slov...

Booky84
předevčírem 5 z 5

Pro mě je kniha nestárnoucí klasikou a líbilo se mi číst ji jako divadelní hru. Oceňuji i popisy scény, díky kterým je možné si celou hru při čtení krásně představit.

Ivet_V
02.01.2025 3 z 5

Četlo se mi to hodně blbě kvůli nářečí. Za mě tam bylo i zbytečně moc scénických poznámek. Příběh je známý, četla jsem to jen kvůli maturitě a hlavně protože je to tak krátký.

Kniha Maryša v seznamech

v Přečtených4 890x