Masomlejnek: Srab přehled
Honza Slívka
Masomlejnek série
1. díl >
Dva největší objevy 21. století jsou na světě. Reaktor vyrábějící čistou, levnou energii dostal světovou ekonomiku do kolen. Práce s magnetickými, nadsvětelnými nanočásticemi lidstvo naopak zachránila. Díky nové technologii může člověk cestovat kamkoliv během mžiknutí oka. Například na planetu vzdálenou miliony světelných let. Luzná se stala modlou posledního desetiletí. Dokonalý svět plný života. V největším osídlovacím závodě od objevení Ameriky však lidé zapomínají na to nejdůležitější. Vlastní bezpečí. Připadají si jako všemocní dobyvatelé vesmíru. Naivní idioti. Pro místní dravou flóru a faunu jsou stěží předkrmem.... celý text
Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: 2024 , Audioteka , Epocha (ČR)Interpreti: Honza Slívka
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Masomlejnek: Srab. Přihlašte se a napište ho.
Čo bolo, to bolo, terazky som vojákom.
To je to, oč tu běží. Autor Vás umě mate. To co se zprvu zdá být parodií na vojáctví a oslavou švejkovství se záhy přerodí v příběh o dobývání, kdy nakonec nedobýváte určený svět, ale další hodinu pro možnost žít.
Ze shora, ze zdola, z prava či leva, ve dne, v noci, číhá smrtelné nebezpečí, které útočí viditelně i neviditelně.
Autor skvěle rozehrává boj o přežití, kde z lovce se stává oběť. Poutavě, čtivě na stránkách knihy rozpoutává peklo, které silné uchvátí, a slabochy posílí.
Rozhodně kniha, která by neměla uniknout čtenářově pozornosti.
Vila v Itálii, Noční dům a další knižní novinky (21. týden)
19.05.2024
2024 | Masomlejnek: Srab |
2021 | Voják Země |
2024 | Masomlejnek: Šelma |
2025 | Masomlejnek: Alfa |
Na jednu stranu chápu to vysoké hodnocení, také jsem na konci knihy chtěl víc, ale na druhou stranu musím jít proti proudu, protože jsou věci, které knize nedokážu odpustit.
Jednou z těch věcí je hlavní hrdina. Ano, na konci knihy mu člověk fandí a chce se dozvědět co jak to sakra... Ale mě osobně zpočátku ten jeho ufňukaný charakter ála ,,čtrnáctiletého,, nadrženého kloučka, kterému praskají pupínky jen při pohledu na dámské kolínko opravdu k srdci nepřirostl. Nehledě na to, že je kniha tohoto pubertálního, sexuálního a záchodového ,,humoru,, plná. Jako chápu, že umřít na vzdálené planetě jako panic není milá představa, ale abych v mých sedmatřiceti letech byl hotovej z knihy, která je v první polovině plná voayerismu, lesbických fantazií, sexuálních klišé a ukrutnou touhou konečně zasunout, tak to fakt ne. Nehledě na to, že mě malinko urazilo, jak strašně jsou sexy lesbičky, ale ve scéně kdy hlavní hrdina omylem nahlédne na dva gaye, tak se málem obrátí poruby, pozvrací a dokonce života bude poznamenaný, podle toho jak to autor vylíčil. Jako chápu, že pro heterosexuálního muže je pohled na dva gaye nepříjemný, ale jako gaye mě trochu urazilo jakou úroveň znechucení to vyvolalo...
Abych jen nehanil, líbila se mi premisa toho, že co Česká voják, dobrá voják! Taktéž popisy nového světa byly povedené a celkově byla druhá polovina knihy plná napětí a dějových zvratů, kdy se čtenář/posluchač přistihne, jak drží palce ,,naší,, jednotce mladých, ale odvážných nováčků.
Sečteno a podtrženo. Pokud je vám šestnáct a máte rádi knihy ve stylu starship troopers, je kniha vyloženě pro vás. Pokud ne a máte rádi spíš dospělejší humor, ale nevadí vám sem tam kapka krve, nebo spíš soudek krve, budete zpočátku trpět, ale kniha se i tak vyplatí přečíst. Za mě nakonec tři lehce uražené hvězdy, protože se opravdu těším na pokračování.