Matka sa vydáva přehled
Moa Martinson
Životem psaný román, vzpomínková kniha význačné švédské spisovatelky (nar. 1890), která s vyhraněným smyslem pro postižení pravdy života a prostředí vypráví o svém smutném dětství, zejména o těžkém životním údělu své matky, tovární dělnice, která si i v nejsvízelnějších životních situacích udržuje víru v život a s láskou, obětavostí i hrdinstvím vždy znovu buduje domov milovanému dítěti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1960 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Mor gifter sig, 1950
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Matka sa vydáva. Přihlašte se a napište ho.
Nemohu pochopit, že u nás vyšla pouze jedna kniha od této autorky. Její surové psaní je tak poutavé, že by si zasloužila více pozornosti.
Četla jsem v červenci 2010. Podle mých poznámek:
V ich formě psaná asi autobiografie. O těžkém životě matky a dcery - dělnice nebo nájemní síla na venkově.
Trpké, čtivé.
Kniha Matka sa vydáva v seznamech
No ve škole mě učili knihy, které patřili do kategorie budovatelské nebo spíš sociální realismus, také kategorie ženy hrdinky. No tak bych tuto knihu zařadila mezi sociální realismus v jiné zemi ( přece se ten příběh odehrává ve Švédsku) , kde také nebylo mít lehké nemanželské dítě, ale tato žena byla silnější. I když byla provdána za jiného tak je vykreslena ta silnější, žena, která chrání svoje dítě přede všemi nástrahy svého života.