Matrjoška přehled
Josef Farkas
Konec světa může přijít kdykoliv… co vše byste obětovali pro vlastní přežití? Lidé někam zmizeli. Nedefinovatelná katastrofa proměnila živoucí svět v postapokalyptickou noční můru, kde se už i počasí chová zcela nepředvídatelně. Po Praze a okolí se potácí jen žalostný zbytek těch, kteří přežili. Měli to štěstí nebo smůlu, že prožili klíčový okamžik někde v krytu. Teď musejí zvolit, co dál udělají se svým životem. Přečkají nejhorší a pak se pokusí najít další spřízněné duše? Otupí až do milosrdného bezvědomí pomocí různých prášků polykaných po kilech? Budou rabovat a vraždit vše, co jim přijde pod ruku? Nebo se rozhodnou převzít vládu nad světem a splní si tak své v normálním světě nenaplněné zhoubné ambice? Každý se s nastalou situací zkouší vypořádat po svém a jisté je jenom jedno. Lidí zbylo na světě tak málo, že se na své cestě určitě někdy potkají. Kdo z nich má největší šanci přežít? A co stojí v pozadí celé katastrofy?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Matrjoška. Přihlašte se a napište ho.
Autorův styl je čtivý, některé pasáže takřka poetické, vyvolává filozofické otázky a dost se zaobírá vírou. A možná, že tady je ten krátký formát na škodu, neumožnilo to jít víc do hloubky, jen tak klouže po povrchu.... Příběh neměl vyloženě depresivní tón, jak tomu bývá, a závěrem nechybí ani jiskřička naděje.
Každopádně je to ideální jednohubka pro ty co mají postapo rádi.
Vychází Povídky, které pomáhají a další knižní novinky (34. týden)
21.08.2022
Kniha Matrjoška v seznamech
Mám moc rád postapo tématiku, takže kniha českého autora byla jasnou volbou. Nečte se špatně a rozhodně je postapokalyptická atmosféra z knihy cítit po celé knihovně. Přesto v porovnání s jinými tituly dějově trošku pokulhává a některé filozofické pasáže jsem četl spíše s povinnosti. Milovníci apokalyptických témat nechť si klidně přičtou dvě hvězdy.