Maturitní srazy radši ne! přehled
Miroslava Besserová
Soubor 25 povídek o bývalých spolužačkách jedné holčičí třídy na gymplu s rozmanitými životními osudy, jež mohly a můžou potkat každého z nás. Pojítkem fiktivních příběhů jsou pomaturitní srazy.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maturitní srazy radši ne!. Přihlašte se a napište ho.
Po knize jsem sáhla, protože mě zaujal její název. Motiv třídních srazů, setkání přátel po letech a kontrasty minulosti a současnosti ukázaných na obyčejných lidských osudech mám ráda nejen v literatuře.
Autorka se asi snažila o jakousi výpověď její generace, což se ji snad i podařilo. Jednotlivé kapitoly popisují "v kotce" životní osudy jejích spolužaček z dívčího gymnázia. Osudy to nejsou nijak přikrášlené, naopak jsou docela uvěřitelné, protože podobné příběhy znám i ze svého okolí (a to se nepohybuju v "kumštu" jako spisovatelka).
Kapitoly jsou relativně krátké, psané jednoduchým srozumitelným jazykem, na sebe nenavazují - za to určitě plus.
Na druhou stranu tak víceméně odpadá motivace knihu dočíst, protože už po pár příbězích máte slušnou představu v jakém duchu budou ty další. Nějak to po přečtení všechno splyne.
Škoda.
Kniha Maturitní srazy radši ne! v seznamech
2004 | Snowboarďáci |
2000 | Takový byl Jiří Sovák |
2011 | Cesty domů |
2007 | Boris Rösner |
2014 | Maturitní srazy radši ne! |
Nějak mne to neoslovilo , ani styl psaní ani příběhy. Kdybych to nepotřebovala do výzvy , tak bych skončila u 2. povídky.