Maxmilián I.: Mexický císař z rodu Habsburků přehled
Jiří Pernes
Maxmilián I - Mexický císař z rodu Habsburků. Nevšední životní osud bratra Františka Josefa I., arcivévody Ferdinanda Maxmiliána, v souvislostech habsburské a světové politiky. Hnán svou ctižádostí, přijal nejistý mexický trůn, ale toto dobrodružství netrvalo dlouho, jeho armáda byla poražena vojsky republikánů a mexický císař z rodu Habsburků ukončil spolu se svými generály život na popravišti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maxmilián I.: Mexický císař z rodu Habsburků. Přihlašte se a napište ho.
Jako film, kde už předem znáte konec.
Do téhle představy zapadá i ten trochu nudný úvod, lehce zidealizovaný pohled a absence jakéhokoli "historického" zhodnocení na závěr.
Knížka mě příjemně překvapila jiným, neidealizovaným, pohledem na mladšího bratra Františka Josefa I.
Kniha Maxmilián I.: Mexický císař z rodu Habsburků v seznamech
2015 | První republika 1918-1938 |
2004 | Pod císařským praporem: Historie habsburské armády 1526-1918 |
1997 | Maxmilián I.: Mexický císař z rodu Habsburků |
1995 | Habsburkové bez trůnu |
2010 | Poslední Habsburkové: Karel, Zita, Otto a snahy o záchranu císařského trůnu |
Bezpochyb jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl. Především v okruhu naučeném, ale i obecném. Kniha napsaná zcela záživně až beletristicky, detektivně. Až na mikro pasáže zcela záživné a neuvěřitelně milé. Zlý jazykové vyčítají neobjektivní pohled, což chápu, ale ten si kriticky smýšlející badatel může domyslet. Možná právě i autorovým vlivem je toto za mě jedna z nejzáživnějších a nejsympatičtějších historických postav s jakou jsem se potkal.