Záhada královraždy přehled
Jiří Dobrylovský
Meč a pergamen série
< 4. díl
Vražda posledního panovníka přemyslovské dynastie Václava III. hrozí způsobit v Českém království naprostý rozvrat. Vdova po zavražděném králi, královna Viola Těšínská, pověří svého osobního důvěrníka a rádce Kryštofa, řeholníka benediktinského řádu, úkolem králova vraha vypátrat. Těch, kteří mohli mít ze smrti krále prospěch, je více než dost a mnich Kryštof, jemuž je jako průvodce a pomocník přidělen setník královských stráží Blahota, zjišťuje, že na něj bylo vloženo vpravdě nadlidské břímě. Třeba už jen proto, že mocní tohoto světa mu házejí všemožné klacky pod nohy a snaží se zabránit úspěšnému vyřešení případu...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhada královraždy. Přihlašte se a napište ho.
Akčního děje zde příliš není, jezdí se na koni a jedna dvě bitky tady také jsou. Hlavně se však spekuluje o vraždě posledního Přemyslovce v Olomouci a jejími následky pro Čechy. Děj je plný historických postav např. tři královny této doby si také zahrají. Vše je dobře podložené, takže to není vůbec marné čtení.
(SPOILER)
Záhada královraždy je kniha o vraždě, která asi nejvíce ovlivnila směřování historie naší země, srovnatelná událost je nejspíše až vražda následníka Habsburského trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu, která rozpoutala První světovou válku, rozpad Rakouského mocnářství a následně vznik Československé republiky.
Vyšetřovat vraždu nechal pan Dobrylovský čtenářům této série už známe postavy z předešlých dílů bratra Kryštofa a jeho rytířského přítele Blahotu. A jak vyšetřování smrti Václava III. dopadlo? Asi jako vyšetřování vraždy Kennedyho v Dallasu v roce 1963, údajný vrah Konrád z Botenštejna dopadl stejně jako Lee Harvey Oswald, který byl po vraždě také rychle zabit. Kdo opravdu posledního Přemyslovce královské krve zabil a hlavně kdo byl takzvaně zadavatelem, to už se dnes nedozvíme, prospěch z jeho smrti mohl mít Vladislav I. Lokýtek proti kterému Václav III. táhl, Habsburkové kteří na naši zem měli zálusk, někdo z vysoké šlechty kterým král šlápl na kuří oko, nebo i někdo další.
Gothikana, Divoká Aljaška a další knižní novinky (34. týden)
18.08.2024
Kniha Záhada královraždy v seznamech
14. století Přemyslovci Olomouc Václav III., král, 1289-1306 České království
2017 | Nevinný bratrovrah |
2018 | Omyl kronikáře Kosmy |
2020 | Tvůrce českých moří |
2007 | Makroekonomie: moderní přístup |
2019 | Tajemství Prokopa Velikého |
Je to sice víc na přemýšlení co a jak, ale docela mě to chytlo. Hlavně to, jak hlavní hrdinové mezi těmi různými složitostmi kličkují a ještě stačí ledacos vyřešit.