Memento přehled

Memento
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178611/memento-178611.jpg 4 3719 3719

Hrdina je jedináček ze spořádané rodiny, který nemá vypěstovanou schopnost čelit běžným problémům mladistvých, ani žádné zájmy, které by mu pomohly překonat svízele první neopětované lásky. Stačí náhodná příležitost a nedostatečná prozíravost rodičů a chlapec upadne do drogové závislosti. Autor shromáždil otřesný autentický materiál o psychickém i fyzickém rozpadu osobnosti narkomana i zkušenosti léčebných zařízení, které naznačují, že cesta k drogám je nebezpečně snadná, zatímco odvykání je zřídka úspěšné.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Memento. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (455)

razorek
26.09.2024 5 z 5

Po dětech ze stanice ZOO jsem se rozhodl si dát menší repetko a tentokrát se kouknout za dráty z východního směru a to konkrétně do našeho malebného Československa. Zde je vidět že fetování moc nefrčelo,ale i zde se našla banda exotů kteří si něco museli cákat do drátů. U nás to však nebyl herák ale léky na předpis,kde největší modlou pak byl morfin. Časem se začne více vyskytovat víc a víc perník a ten nám tady zůstává populární do dneška. Příběh oproti ZOO je vyloženě nextgen,neustále se tu něco děje a my tak máme šanci skouknout celou plejádu situací do kterých se místní smažka mohla namočit VS neustálé fetování a šlapání které už bylo časem nudné a děj se nikam nešoupal z knihy druhé. Jediné co snad trochu musím vytknout R. Johnovovi bylo místy schyzofrenické psaní,kdy lítáte z minulosti do přítomnosti,aby se text najednou přelil do vnitřních pocitů hlavní postavy. Což by vzhledem k tématu nebylo na škodu,jen kdyby to bylo nějak očíslované,popřípadě rozdělené do kapitol,ale dá se zvyknout. Hlavní postava je jak jinak sobeckej mastidrak kterýmu nesejde na ničem jiném,než si sehnat nějákej náboj do buchny. Líbil se mi psychologickej rozklad osobnosti,míšen paranoiou a haluzema které jsou zde parádně popisované,aby si i ten co nikdy nic nezkusil dokázal představit jakej segedýn musí taková průměrná smaha v hlavě mít. Plný počet hvězd kvůli nutnosti toto téma šířit dále,avšak pocitově by to bylo na 4 stejně jako u dětí ze ZOO minus jedna hvězda.(Jak říkám tato kniha my obsahově přijde zábavnější než dílo z Němec.)

ZanetDesp
09.09.2024 4 z 5

"Memento" přináší silný a realistický vhled do života člověka, který se do drogového bludného kruhu dostal (tak jako mnozí) kvůli zvědavosti. V díle je popsána turbulentní rychlost toho, jak mohou drogy ovlivnit život, zdraví i vztahy a způsobit kompletní rozpad osobnosti. Vyobrazeno je také to, co k životu s drogami patří - shánění peněz na dávky, absťáky, složité vztahy, "feťácká" přátelství či krádeže. Kniha se ale celkově čte dobře, prolínání přítomnosti a retrospekce odkrývá postupně celý příběh Michalovi závislosti, ve kterém se happyendu úplně nedočkáme. Pro ty, kdo chtějí nahlédnou bez předsudků pod pokličku života se závislostí, je Memento určitě dobrá volba.


Lele61
01.09.2024 4 z 5

Docela silný příběh a zajímavý pohled "pod pokličku" života narkomanů na okraji společnosti, pro které jsou drogy jediným smyslem života. V době svého vzniku určitě hodně šokující, ale i dnes má pro svou syrovou autentičnost co říci současnému čtenáři. Prostě taková výstraha a vážné varování.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Memento v seznamech

v Právě čtených40x
v Přečtených6 637x
ve Čtenářské výzvě477x
v Doporučených324x
v Knihotéce1 048x
v Chystám se číst538x
v Chci si koupit115x
v dalších seznamech30x