Město rozkvětu přehled
Beverly Swerling
Města (Beverly Swerling) série
< 4. díl
Nejnovější dílo oblíbené americké autorky volně navazuje na sérii i u nás vyhledávaných historických románů, mapujících zrod a rozvoj Spojených států, zejména však jejich nejvýznamnějšího města - New Yorku. Po Městě snů, Městě slávy a Městě naděje nás autorka přenáší do doby, kdy se ostrov Manhattan na samém konci občanské války mění v pulzující centrum bohatství a blahobytu. Hlavní hrdina příběhu, Joshua Turner, nejmladší potomek rodu Turnerů, se z války vrací sice bez jedné nohy, zato však s hlavou plnou převratných plánů.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , BB artOriginální název:
City of Promise, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město rozkvětu. Přihlašte se a napište ho.
Teprve tady na databázi jsem zjistila, že čtu už 4.díl série, ale vůbec mi to nevadilo. Navíc předešlé díly jsou k dispozici v naší okresní knihovně, takže doufám, že si brzy doplním mezery.
Kniha mi připomněla nedávno přečtený Mrakodrap, jehož podstatná část se také odehrávala v New Yorku - sice zhruba o 50 let později, ale podnikatelská džungle se řídila týmiž pravidly, možná dokonce ještě tvrdšími a bezskrupulóznějšími (včetně zárodků mafiánských struktur).
Každopádně příběh rozvíjející se kolem ústřední dvojice je zajímavý a čtivý, tetička Eileen žena znalá světa, Joshovi zaměstnanci postižení achondroplazií (a obecně návštěvníci Jeskyně Maminy Jackie) velmi netypičtí, ale spolehliví, zkrátka "čte se to samo". Zahrada Mollie musela být opravdu překrásná!
Tiskové chyby jsou zde vzácným zbožím (velká pochvala), překlad mi připadal velmi povedený do chvíle, kdy jsem narazila na slovo potencionální; potom už jsem byla trochu opatrnější.
Ale to je opravdu jen drobnost - New York kypící podnikatelským ruchem, zaváděním vědeckých objevů do praxe (telefon, žárovka) a především živoucími lidmi pocházejícími snad ze všech koutů světa vás určitě zaujme.
Kniha Město rozkvětu v seznamech
2003 | Město snů |
2009 | Město slávy |
2010 | Město naděje |
2012 | Město rozkvětu |
2007 | Plantáž Shadowbrook |
Hlavními postavami Města rozkvětu je další potomek linie Turnerů, zdatný podnikatel a stavitel Josh a jeho manželka Mollie s tetou Eilleen. Zajímavé nápady, konkurenční prostředí, podrazáci a vrahové, nekalé praktiky, násilnosti a snaha o narušení výroby a plynulosti staveb. Výroba ocelových nosníků a jejich doprava pro stavby výškových budov, nákupy pozemků, krachy bank a nové vynálezy pana Bella a Edisona čtenáře zajisté přikovají ke knize. Série Města se mi líbila, moc. Doporučuji k přečtení a opět plný počet.