Město a klášter: Františkánský konvent v raně novověké Olomouci přehled
Martin Elbel
Studie se věnuje problematice působení řeholních institucí a zkoumá různé formy interakce mezi konventní komunitou a městskou společností. Pozornost je věnována především situaci po roce 1650. Konventní komunita tehdy musela reagovat na měnící se společenské podmínky a soupeřit s jinými církevními institucemi o pozornost obyvatel. Kniha ukazuje, že mendikantský charakter řádu zásadně ovlivňoval všechny františkánské aktivity a rozhodujícím způsobem přispěl k úspěšnému začlenění konventu do organismu města.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město a klášter: Františkánský konvent v raně novověké Olomouci. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Město a klášter: Františkánský konvent v raně novověké Olomouci v seznamech
Olomouc františkáni řeholní řády
2011 | Olomoucké baroko 1. Úvodní svazek. Proměny ambicí jednoho města. |
2017 | Město a klášter: Františkánský konvent v raně novověké Olomouci |
2001 | Bohemia Franciscana : františkánský řád a jeho působení v českých zemích 17. a 18. století |
Byl jsem překvapený, jak moc mě náhodou vybrána kniha o jednom olomouckém klášteře zaujala. Dlouho mi tedy trvalo si uvědomit, že nejde o současný kapucínský klášter, ale o ten, ve kterém jsou teď dominikáni.
Historické informace o rušení klášterů Josefem II., rozdíl mezi benediktinskym mnišstvím a novějším žebravými řády, obcházení venkova a žebrání františkánů, o tom všem jsem v zásadě věděl. Ale autor Martin Elbel k nim přinesl pro mě i nová fakta, detaily a spoustu zajímavostí a vše se tak nějak lépe propojilo.
Doporučuju všem, kdo mají rádi historii, Olomouc, církev, františkány, nebo aspoň něco z toho...