Mezi dvěma světy přehled
Suleika Jaouad
V létě po promoci na vysoké škole se Suleika Jaouadová chystala, jak se říká v promočních projevech, vstoupit „do skutečného světa“. Zamilovala se a přestěhovala do Paříže, aby tam následovala svůj sen stát se válečnou zpravodajkou. Skutečný svět, který našla, ji však přivedl do úplně jiné války. Začalo to svrběním – nejdříve na chodidle, potom na nohách, jako tisíc neviditelných komářích štípnutí. Poté přišlo vyčerpání, šestihodinový spánek však dívčinu únavu jen prohloubil. Následovala návštěva lékaře a pár týdnů před třiadvacátými narozeninami diagnóza: leukémie s pouze pětatřicetiprocentní šancí na přežití. Z života, který si vysnila, zbyla jen hromádka popela. Když Suleika letěla domů do New Yorku, přišla o práci, o byt a o nezávislost. Větší část následujících čtyř let strávila na nemocniční posteli, bojovala o život a popisovala celou ságu ve sloupku pro New York Times. Když Suleika konečně odešla z oddělení onkologie – po nekonečných cyklech chemoterapie, klinických testů a transplantaci kostní dřeně –, byla podle lékařů zdravá. Brzy však měla zjistit, že uzdravování neskončí ve chvíli vyléčení; tam naopak začíná. Strávila 1 500 dní v zoufalém boji za jeden cíl – přežít. A teď, když se jí to podařilo, si uvědomila, že nemá tušení, jak žít.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 2022 , JotaOriginální název:
Between Two Kingdoms
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mezi dvěma světy. Přihlašte se a napište ho.
Začátek pozvolný, pak silný příběh, ale někde uprostřed mi toho už přišlo moc. Vynechání některých pasáží by knize neublížilo.
Na druhou stranu, je to poměrně čtivé.
Každý reálný příběh, který nemá zřejmý pozitivní konec, vás zasáhne nebo minimálně přinutí zamyslet se. A to tato knížka splňuje.
Knihu jsem místy četla se slzami v očích. Byla opravdu brilantně napsaná, spousta “opravdových" pravd, které poskytnou prostor se zamyslet a uvědomit si, jak na takovou situací přemýšlíme sami.
Nejde ani tak o nemoc, nejde ani tak o to, kolik máme materiálního zabezpečení. Smysl je v tom, co zbyde, když přijdete o všechno ostatní.
Skvělé, čtivé, smutné, citlivé, zamilované, nepochopitelné až ve finále plné uvědomění si.
Mezi dvěma světy, Dvojník a další knižní novinky (27. týden)
03.07.2022
Knižní novinky (22. týden)
30.05.2021
Kniha Mezi dvěma světy v seznamech
Kniha má velmi vysoké hodnocení a já jsem se i přes náročnost tématu docela těšila. ALE! Tohle se za mně tedy moc nepovedlo. Z boje o život se stala monotematická nuda v nemocnici. Příběh je celý rozkouskovaný a nedrží při sobě a i když je protkaný myšlenkami, které jsou občas hluboké, občas povrchní, občas klišé a někdy i nesmysl, celé se mi to rozpadlo před očima. Jiskra naděje byla zažehnuta v poslední třetině knihy, kdy se hlavní hrdinka vydává na cestu po Spojených státech a zároveň hledá cestu jak vlastně žít po vyléčení, ale ani to se nakonec tak úplně nepovedlo. Jsem zklamaná, chvílemi jsem byla i naštvaná. Námět knihy mi přišel skvělý a velmi silný, ale literární kvalita je prachbídná, hlavně v okamžiku, kdy se autorka pokusila napsat beletristický román. A potom tedy ještě, buď překladatel nebo redaktor nebo prostě někdo z nakladatelství svou práci taky nedovedl nejlépe.