Meziměsta (2024) | Databáze knih

Meziměsta přehled

Meziměsta
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/555571/mid_mezimesta.jpg 4 32 32

Spisovatel, kterému se nedaří dokončit nejnovější román, uvízne během pandemie v bytě se svým autistickým synem. Rozepíše nový příběh, ve kterém se spolu vydávají na cestu tajemným městem. Román Lukáše Vavrečky jako audiokniha v podání Kryštofa Bartoše.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meziměsta. Přihlašte se a napište ho.

Jan K
19.02.2025 4 z 5

Zajímavá kniha. Slušelo by jí tak 80%. Začátek skvělý, potom některé části za mě trošku nenaplnily potenciál - proto ne 5 ale 4 hvězdy. Za přečtení rozhodně stojí.

ma_Run_ka
30.01.2025 audiokniha 4 z 5

Poslechnuto - audiokniha, čte Kryštof Bartoš.
Očekávala jsem příběh otce, který se prostě stará o dítě (Ámose) s autismem.... Aby mi vše do sebe zapadlo, pustila jsem si opakovaně ještě jednou všechny díly do sluchátek, ale hned za sebou. Je to obrovská výzva - i pro čtenáře, či posluchače, aby pochopili reálno a fikci, aby rozluštili paralely (masky, Lžasko, očkouni, dobrmaní hlavy, Rexonsko, Hudconsko, ...) či zvláštní Ámosova slova (kušík, lišec). Nic podobného jsem ještě nečetla. O autismu toho vím docela dost a stejně jako autisté nechápou náš svět, my často nechápeme svět jejich. Myslím, že tato kniha to krásně v některých momentech ukazuje. Selhání otce a zároveň umění pochopit a přiznat chybu, zamyslet se, snažit se porozumět..... Sestra Káťa, tichá, téměř neviditelná - jak těžké je být sourozencem, který je zdravý a nechce přidělávat další starosti. Maminka Lena, o které se mluví na začátku a pak se vrací na konci příběhu. Jak těžké to má ona? Musí se smířit s diagnózou autismu, se všemi projevy a starostmi..... potřebuje si odpočinout, odchází.... aby se zase mohla vrátit a spravedlivě rozdávat svou lásku dětem a manželovi. Také zachycení nedávné doby covidové - strach, úzkost, manipulace, nevědomost, ...
A na závěr krásná myšlenka:
"Nejsme tak rozdílní.... Pandemie nás poučila.... Učíme se být zase intuitivními bytostmi.... Zůstává jen vzpomínka a zvláštní provinilá lítost, ale i ta někdy k příběhu patří.... Pochopili jsme, že jsme došli až na konec cesty."

Asfa
11.01.2025 4 z 5

Poslechnu to ve zkrácené verzi na R. A velmi překvapilo, v budoucnu si výhledám knihu. Okouzlila mě magická fantaskní atmosféra.

Kniha Meziměsta v seznamech

v Mé knihovně35x