Michelup a motocykl přehled

Michelup a motocykl
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243413/bmid_michelup-a-motocykl-243413.jpg 4 120 120

S osobitým humorem líčí autor životní styl a názory typického maloměšťáka, drobného tvora držícího se opatrně při zemi, bez ambicí - člověka posedlého sháněním nejrůznějších výhod, samolibého a přesvědčeného o vlastní úctyhodnosti. Trampoty účetního Michelupa začnou výhodnou koupí laciného motocyklu, který svého vlastníka přivede do dluhů, rodinných nesvárů a konfliktů s policií, než zase havárie uvede věci do starého pořádku. Poláčkovi se tu podařilo mistrně vystihnout sterilní tvář maloměšťáctví s jeho tupou prázdnotou a proto je jeho kniha i po letech stále aktuální.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Michelup a motocykl. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (23)

Chajda69
29.07.2024 4 z 5

Po Mužích v offsidu jsem si řekl, že bych měl Poláčkovi a jeho dílu věnovat mnohem víc pozornosti. Přece jen to byl kolega mého oblíbence Čapka.

Po Vše pro firmu, což byla rozsahem spíš novela, která ale měla spád, situační vtip i překvapivé rozuzlení, byly problémy páně Michelupa s jeho povahou a motocyklem značně zdlouhavější a knihou jsem se prokousával docela dlouho. Rozumím tomu, že tak výhodné koupi nemohl odolat, a že nechtěl, aby jeho investice ztrácela na hodnotě, na druhou stranu nastěhovat si motocykl do chodby bytu a tam ho mít několik měsíců... zpočátku vtipné situace se dost opakovaly, stejně jaké bazírování na vyjížďkách, a tak mě postupně mnohem víc bavily hlášky Michelupových dětí než trampoty s motocyklem.

V souhrnu slabší než Muži v offsidu a rozplizlejší než koncentrované Vše pro firmu, což bylo ke škodě. Přesto ale úžasně vyprávěný příběh, kdy již jen ze čtení samého jsem měl požitek.

Kabuky
26.07.2024 5 z 5

Nádherná čeština.


Hyaenodon
29.05.2024 4 z 5

Nádherný jazyk, Poláček prostě uměl. Jen mi knížka s přibývajícími stránkami přišla malinko na jedno brdo, ale jazyk to dokázal kompenzovat. Trošku mě také mrzí, že knížka spíš přestane, než skončí. Jinak jsem měl při čtení podobné mrazení, jako MrKrahujec. A scéna v závěru, kdy Michelup vychvaluje rozhlas? "Otočím kotoučkem a slyším řeč pana Hitlera. Chvilku poslouchám (...) Pane Hitlere, účetní Michelup vám bere slovo! Pan Hitler umlkne, jako když utne." Brr.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Michelup a motocykl v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených169x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce150x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x