Micromégas přehled
Voltaire (p)
Zemi navštíví dvě bytosti z vesmíru, které jsou velikostí, znalostmi i zkušenostmi nesrovnatelně větší než pozemšťané. Ke svému nemalému překvapení zjistí, že zde žijí nicotně drobní nedokonalí živočichové, kteří však mají vědomí, lidé. Naváží s nimi komunikaci a zjistí, že jejich celkem dobré znalosti přírodních věd zastiňuje naprostá nevědomost o podstatě sebe samých, že jsou malicherní a pyšní a konají nesmyslné věci.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Micromégas. Přihlašte se a napište ho.
Voltaire nikdy nezklame, v této kratičké satiře se vysmívá pošetilosti lidského antropocentrismu
Soudobý sarkasmus mířený hlavně na tehdejší vzdělance - duchovní i vědecké. Voltaire si dobře uvědomoval, že co se v jeho době zdá lidem jisté, může být za pár let jinak, stačí další nový objev :-)
Moje nejoblíbenější část: "Byl-li někdo udiven, pak to byli lidé, kteří uslyšeli tato slova. Duchovní správce korábu odříkával zaklínací modlitby, námořníci kleli a filosofové si vybudovali systém."
Kniha Micromégas v seznamech
filozofie satira alegorie mimozemšťané osvícenství
2007 | Candide |
1997 | Filosofický slovník |
1963 | Panna |
1925 | Karel XII. král švédský - díl I. |
1951 | Babylonská princezna |
Četla jsem to před měsícem a už teď si pořádně nemůžu vzpomenout o čem to vlastně bylo.