Mies van der Rohe přehled
Claire Zimmerman
Monografie německo-amerického architekta Ludwiga Miese van der Rohe (1886–1969), jedné ze zakladatelských osobností moderní architektury. Mies neprošel akademickým vzděláním, jako člen Bauhausu (1930–1933 jeho ředitel) vyšel z prostého tvarosloví klasických forem. Proslavil se svou zásadou „méně je více“, která vyjadřovala jeho hledání čisté elegance architektonického výrazu. Kniha obsahuje obsáhlý úvodní biografický text a dále představuje na asi 120 ilustracích Miesovy nejvýznamnější stavby, mezi nimi Německý pavilon na Mezinárodní výstavě v Barceloně (1928–1929) nebo brněnskou vilu Tugendhat (1929–1930).... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mies van der Rohe. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Mies van der Rohe v seznamech
Portrét významného architekta minulého století. Portrét pro mě jako laika dostatečně obsáhlý, abych si o Miesovi udělala dobrou představu. V dlouhém úvodu jsem se nejprve trochu ztrácela, spousta jmen, názvů, pojmů, které mi nic neříkají. O to víc jsem si pak ale užívala část věnovanou jednotlivým Miesovým stavbám, kdy už jsem věděla, jak si je zasadit do kontextu... a společně s manželem, se kterým jsme knihu četli, jsme žasli nad tím, jak moderně ve své době Mies stavby navrhoval. Velké skleněné plochy. Nerozdělený prostor.
Protože jsem v oblasti architektury opravdu laik, zaujalo mě i to, jak o svých stavbách přemýšlel, že měl určitý, snad až filosofický, světonázor, který do nich promítal. Na závěr ještě shrnutí Miesova života a díla ve stručných bodech a datech. Řekla bych, že díky tomuto několikerému opakování si o Miesovi a jeho stavbách něco zapamatuji.