Milan Beránek přehled

Milan Beránek
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514092/bmid_milan-beranek-F2y-514092.jpg 4 1 1

Katalog k výstavě, jež podala ucelený pohled na dílo výtvarníka Milana Beránka. Seznamuje s Beránkovými životními osudy a shrnuje vývoj jeho výtvarné tvorby od 60. do 90. let 20. století (rané modelované objekty, asambláže, plastiky apod.).

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milan Beránek. Přihlašte se a napište ho.

xulij01
02.04.2023 4 z 5

Katalog výstavy toho nepříliš známého umělce. Sám umělec k tomu říká: Snažím se vyjádřit své vnitřní pocity k době, ve které žiji a usiluji svoje vidění uvést do výtvarného souladu s vlastním výtvarným projevem. Jiný jeho názor: Líbit se moje tvorba nemá a ani nechce. Porozumění a spříznění je mou snahou. Hledám a poznávám, snažím se pochopit a mám obavu o život svůj i život ostatních. Každého, kdo vědomě, bez viny, je dobrý nebo zlý s vlastním osudem, který přetváří dle svých schopností, a světla, za kterým v životě jde. Svá díla vytvářel ve volných chvílích, nebyl tedy sochařem na plný úvazek, zároveň mu primárně šlo o vyjádření vlastních pocitů a dá se říci, že se na případného diváka příliš neohlížel (s tvorbou již skončil).

Na prvních sedmi stránkách se dozvíme základní fakta o umělci, zdroje jeho tvorby, inspirace Pak již následuje vlastní představení jednotlivých děl. Stránky 15 až 65 jsou věnovány modelovaným plastikám, 67 až 127 objektům (často vytvářených z nalezených věcí). Na konci knihy najdeme seznam výstav, životopis v bodech a seznam zobrazovaných děl (uvedeny jsou pouze rozměry, chybí rok vzniku a použitý materiál). Shrnutí je v anglickém a německém jazyce.

Kniha Milan Beránek v seznamech

Kniha zatím není zařazena v žádném seznamu (Přečtené knihy, Právě čtené,...)

Autoři knihy